Politic

Mircea Geoană: Pandemia a accelerat diverse tendinţe la nivel global

Pandemia a accelerat diverse tendinţe la nivel global – competiţie geopolitică, între actori statali şi non statali, a declarat marţi Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

„Pandemia n-a făcut altceva decât să accelereze diverse tendinţe la nivel global, competiţie geopolitică, competiţie între actori statali şi non statali, o adevărată revoluţie tehnologică, inclusiv în dimensiunea militară, o intensificare, o acutizare a unor probleme de securitate mai vechi, amplificate de aceste curente care creează un amalgam de probleme de securitate mult mai vast şi mai complex decât în mod tradiţional. NATO este o alianţă de atât de mare succes, pentru că are în codul său genetic această genă a permanentei adaptări la un mediu de securitate modificat. Asta facem astăzi la NATO, liderii noştri şi românii care lucrează în NATO contribuie semnificativ la această transformare a NATO pentru noile provocări de securitate”, a declarat Mircea Geoană la masa rotundă organizată de Comisia de apărare, ordine publică şi securitate naţională din Camera Deputaţilor, cu tema „Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic”.

El a anunţat că se are în vedere un nou concept strategic al NATO.

„Anticipăm că la Summit-ul NATO din 2022 vom putea avea, cu girul liderilor noştri şi cu sprijinul naţiunilor aliate, un nou concept strategic al NATO. Pentru că, într-adevăr, pe lângă riscurile de securitate tradiţionale (…) au apărut şi astăzi chiar numeroase riscuri care sunt sub pragul articolului 5. (…) La NATO mă ocup şi de zona de inovare şi sunt foarte mulţumit de faptul că România şi-a anunţat intenţia de a participa la un fond de inovare al NATO”, a adăugat Geoană.

Mircea Geoană a evidenţiat rolul important al militarilor Alianţei, mai ales în condiţii de pandemie.

„Nu am fi fost aici dacă nu am fi avut eroica noastră Armată şi militarii noştri care au deschis drumul de multe ori prin sacrificiu, prin exemplu şi dacă suntem astăzi aici nu avem voie să nu mulţumim militarilor noştri şi să le asigurăm condiţii acum şi în viitor pentru a-şi face meseria în condiţiile în care o armată modernă şi o Alianţă modernă trebuie să le asigure. Iar ceea ce au făcut militarii noştri în întreaga Alianţă în această pandemie este absolut remarcabil şi arată încă odată că, atunci când este nevoie, şi la bine şi la greu, militarii noştri sunt întotdeauna prezenţi”, a subliniat Geoană.

Potrivit acestuia, „fără integrarea în NATO, România probabil că ar fi avut de aşteptat destul de mult pentru aderarea la Uniunea Europenă”.

„Extinderea NATO a fost un precursor al extinderii Uniunii Europene. Aderarea NATO a adus predictibilitate, a adus reforme, a adus credibilitate, a adus influenţă. Şi dacă Romania în anul 2004 – anul aderării – avea un PIB de 75 de miliarde de dolari, în 2020 România avea un PIB de 250 de miliarde de dolari. Exista în mod cert şi o conexiune între securitate, apartenenţa la NATO şi prosperitate şi dezvoltare economică”, a argumentat Mircea Geoană.

Nu în ultimul rând, el a vorbit despre „diplomaţia parlamentară aliată”.

„Cred că toţi parlamentarii, în special cei din parlamentul naţional care au un rol explicit în zona de apărare şi securitate naţională, trebuie să intre într-un efort de angajare a tot ceea ce înseamnă ecosistem politic, suprastructură politică, parlamente naţionale şi sfere internaţionale în care ne putem promova interesele, putem apăra interesele alianţei şi putem promova şi avansa interesele României”, a arătat Mircea Geoană. AGERPRES

Related Articles

Back to top button