Minoritatea romă trebuie sprijinită „în mod real” de toate partidele politice, indiferent de ideologia acestora, a declarat, miercuri, deputatul Cătălin Zamfir Manea, în plen, într-un mesaj cu ocazia Sărbătorii Etniei Romilor din România.
El a amintit în acest an se împlinesc 50 de ani de la primul Congres internaţional al romilor, la care au fost adoptate principalele simboluri ale minorităţii – imnul şi drapelul internaţional. În România, sărbătoarea romilor din 8 aprilie a fost recunoscută de Parlament începând cu anul 2006, la iniţiativa deputatului romilor de atunci Nicolae Păun.
Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome în Parlament, a vorbit despre problemele acestei comunităţi şi a făcut un apel către deputaţi să se implice în procesul de incluziune şi de dezvoltare a acestora.
„Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de către clasa politică, trebuie sprjinită real de către toate partidele politice, indiferent de orientarea lor ideologică şi doctrinară. Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să facă în următoarea perioadă eforturi concrete în procesul de dezvoltare a comunităţilor de romi din România. Situaţia minorităţii din România din ultimii ani arată groaznic. Până în prezent, în opinia mea, au fost mai curând doar intenţii, lozinci fără conţinut, iar intervenţiile în zona minorităţii rome au fost secvenţiale şi, din păcate, cele mai multe dintre ele lipsite de rezultate”, a spus deputatul.
Potrivit acestuia, în prezent, condiţiile în care trăiesc cele mai multe comunităţi de romi din România, în special cele din mediul rural, sunt „inacceptabile” pentru un stat democratic aşa cum este Romania şi „de neconceput” pentru secolul al XXI-lea, fiind „similare cu cele din Evul Mediu”.
El a spus că zeci de mii de copii aparţinând etniei rome nu sunt în evidenţa medicilor de familie, iar programele Ministerului Sănătăţii nu au ajuns în ultimii 15 ani în aceste comunităţi. „Copii noştri nu sunt vaccinaţi împotriva TBC-ului, împotriva rujeolei, este o situaţie de neacceptat. (…) Participarea şcolară în rândul copiilor romi este extrem de scăzută din cauza sărăciei. (…) Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale şi doar din prestaţiile sociale. Am ajuns în această situaţie şi din cauza superficialităţii cu care au fost tratate aceste comunităţi”, a susţinut Manea.
„Discriminarea şi rasismul la adresa romilor s-au amplificat direct proporţional cu anii de democraţie scurşi din 1990 până în prezent. De aceea, fac un apel către dumneavoastră, în calitate de parlamentari, de aleşi ai poporului, să sprijiniţi în mod real procesul de incluziune şi de dezvoltare al comunităţilor de romi din România. Decalajele actuale instituite între populaţia majoritară şi populaţia de etnie romă trebuie să fie diminuate. Romii din România reprezintă o populaţie tânără, o populaţia aptă de muncă, care ar putea reprezenta pe termen mediu şi lung o soluţie pentru România, mai ales în ceea ce priveşte diminuarea deficitului de forţă de muncă calificată. (…) Educaţia este un domeniu esenţial pentru comunităţile de romi”, a afirmat Manea.
În opinia sa, este necesar ca Agenţia Naţională pentru Romi să redevină o structură guvernamentală cu atribuţii şi responsabilităţi clare în procesul de incluziune a romilor şi nu „o fantomă” instituţională, „cum, din păcate, este în prezent”.
El a adăugat că este „extrem de important” ca în următoarea perioadă să se înfiinţeze un muzeu al minorităţii romilor din România, dar şi un teatru al romilor. „Există foarte mulţi actori şi în cazul nostru producţia culturală este destul de mare, din păcate nu avem locul unde să ne manifestăm”, a explicat deputatul.
Cătălin Manea a anunţat că va înainta Parlamentului o serie de propuneri legislative care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor de romi din România.
„Sper să am susţinerea dumneavoastră. (…) În încheiere, doresc să condamn atacurile antisemite, xenofobe şi rasiste la adresa minorităţii evreieşti şi la adresa minorităţii rome din ultimii 30 de ani. (…) Romii din România iubesc România, salută şi respectă România. ‘La mulţi ani!’ tuturor romilor din România, romilor de pretutindeni”, a transmis el. AGERPRES