Educatie

Universitatea de Vest Timişoara a lansat un program de recuperare gratuită a persoanelor care au trecut prin boala COVID-19

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, miercuri, un program de recuperare gratuită a persoanelor care au trecut prin boala COVID-19, pentru a reveni la performanţa respiratorie şi musculară de dinainte de contaminare şi chiar să şi-o îmbunătăţească.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a explicat că este vorba despre un program responsabilitate sociala şi de participare la efortul colectiv de normalizare a vieţii în pandemie, iar cei care doresc să participe la exerciţiile fizice au nevoie de o trimitere medicală eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciţii de recuperare respiratorie şi / sau musculară.

 

„Sunt exerciţii fizice pentru persoane care doresc să-şi fortifice musculatura, să se implice în diverse exerciţii fizice cu supraveghere de specialitate din partea cadrelor didactice din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) şi pentru a revigora zona pulmonară şi a o readuce spre capacitatea anterioară îmbolnăvirii, poate chiar mai îmbunătăţită. Antrenamentele se vor desfăşura exclusiv în aer liber, pe două terenuri de sport ale noastre, pe care le punem la dispoziţie, în acest sens şi cu respectarea măsurilor impuse de pandemie”, a afirmat Marilen Pirtea, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Decanul FEFS, conf. Adrian Nagel, a declarat că programul îşi propune să vină în ajutorul pacienţilor post-COVID, pentru reabilitarea acestei categorii de persoane, în principal vizând reducerea riscului de reîmbolnăvire şi readucerea foştilor infectaţi cu SARS-CoV-2 la calitatea vieţii de dinainte.

„Prin programele individualizate şi personalizate pe care le vom crea şi lucrând direct cu pacienţii foşti COVID încercăm să îmbunătăţim în primul rând partea legată de aparatul respirator, afectat cel mai mult, dar şi un impact asupra sistemului muscular şi scheletar. Mai apar şi alte probleme, legate de partea neurologică şi chiar psihosocială. În colaborare cu colegii de la Psihologie sperăm să creăm nişte activităţi speciale de susţinere a acestor persoane. Funcţional, încercăm să-i readucem la starea lor iniţială, chiar mai bună. Toate programele individualizate şi personalizate şi se vor realiza cu recomandarea medicilor curanţi şi vor fi evaluaţi de o echipă formată din medici, kinetoterapeuţi, profesori de educaţie fizică şi sport ai facultăţii şi în colaborare cu colegii noştri de la Psihologie”, a detaliat Adrian Nagel.

Decanul FEFS a UVT dă asigurări că totul va fi făcut cu măsură, cu exerciţii care la început vor fi de intensitate mică şi medie ca efort şi numai cu recomandarea medicului curat şi cu o declaraţie pe propria răspundere că subiecţii vor să participe la acţiunile din acest program, iar saturaţia în oxigen să fie de minimum 95%, pentru a preveni alte posibile probleme.

Prof. Bogdan Almăjan, din cadrul FEFS, specializat în recuperarea pulmonară, a menţionat că sistemul de sănătate de la noi şi din întreaga lume este se confruntă cu numărul mare al pacienţilor post-COVID şi în acest sens UVT consideră că este important să existe un răspuns coordonat de reabilitare, bazat pe strategii complexe de reabilitare.

„Echipa de specialişti selectată din cadrul UVT trebuie să fie una multidisciplinară pentru a răspunde acestor cerinţe şi să eficientizeze actul terapeutic. Organizarea grupelor se va face după înscrierea participanţilor şi evaluarea lor, care trebuie să preceadă, să însoţească şi să finalizeze orice act terapeutic. Selecţia grupei se va face în funcţie de statusul clinic, de vârstă, de formele de manifestare ale bolii şi de preferinţele participanţilor (…)”, a detaliat Bogdan Almăjan. AGERPRES

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button