Externe

Boris Johnson condamnă violenţele petrecute în Irlanda de Nord

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a condamnat o nouă noapte de violenţe petrecute în Irlanda de Nord, în care manifestanţi au aruncat cocteiluri Molotov şi un autobuz a fost incendiat la Belfast miercuri spre joi, transmite AFP.

Aceste noi violenţe survin după o săptămână de revolte ce arată o creştere a tensiunilor în provincia britanică, unde consecinţele Brexit-ului creează un sentiment de trădare în rândul unioniştilor ataşaţi de coroana britanică.

Mulţimea s-a adunat pe artera Lanark Way din Belfast, ‘unde un autobuz a fost incendiat’, a anunţat poliţia nord-irlandeză.

 


Foto: (c) Jason Cairnduff / REUTERS


‘Modul de a rezolva diferendele este prin dialog şi nu prin violenţă sau infracţionalitate’, a scris Boris Johnson pe Twitter puţin mai târziu, exprimându-şi ‘profunda preocupare’.

‘Nu este vorba de un protest. Este vandalism şi tentativă de omor. Aceste acţiuni nu reprezintă unionismul, nici loialismul’, a declarat, la rândul său, prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster.

Potrivit corespondentei BBC, incendieri au fost semnalate pe Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant.

 


Foto: (c) Jason Cairnduff / REUTERS


‘Sute de persoane de fiecare parte au aruncat cocteiluri Molotov’, dar sosirea poliţiei a făcut să se diminueze violenţele, a relatat ea.

Circulaţia metroului în zonă a fost suspendată, a anunţat agenţia Press Association.

Săptămâna trecute, violenţe au izbucnit mai întâi în oraşul Londonderry, după care s-au extins într-un cartier loialist din Belfast şi în împrejurimile sale în weekend-ul de Paşte.

 


Foto: (c) Jason Cairnduff / REUTERS


Aceste incidente fac să reapară spectrul ‘Tulburărilor’ între republicani şi unionişti, soldate cu 3.500 de morţi pe parcursul celor trei decenii sângeroase.

Acordul de pace semnat în 1998 a estompat frontiera între provincia britanică şi Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

După negocieri dure, Londra şi Bruxelles s-au pus de acord asupra unei soluţii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontieră fizică pe insula Irlanda, mutând controalele în porturile nord-irlandeze. AGERPRES

Related Articles

Back to top button