Mirel Taloş: „Strania poveste a unui pian”

O poveste despre dedesubturile lumii muzicale, ţesută în jurul unui pian la care se presupune că ar fi cântat compozitorul şi pianistul maghiar Franz Liszt este spusă de scriitorul Mirel Taloş, în cel mai recent roman al său – „Strania poveste a unui pian”.

„E un roman ‘de carantină’, pentru că l-am scris în timpul carantinei de anul trecut, din lunile martie-aprilie. Am fost la Londra într-o delegaţie şi m-am întors pe 10 martie în ţară. Exact în ziua aceea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca aceia care se întorc din anumite ţări, inclusiv din Anglia, trebuie să stea acasă două săptămâni şi pe urmă a venit carantina, care a durat circa o lună şi jumătate. În perioada asta, practic, am scris romanul. Deci am putea să-i spunem literatură de carantină. Pe urmă, pe perioada verii l-am mai corectat şi stilizat şi l-am publicat la sfârşitul anului trecut”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Mirel Taloş.

Potrivit acestuia, romanul pleacă de la un fapt istoric, respectiv vizita lui Franz Liszt de la Bucureşti, din 1846, prilej cu care acesta ar fi cântat la un pian care mai există şi astăzi, la Liceul Maghiar.

„Pe vremea aceea Liszt era o vedetă internaţională şi totuşi a venit la Bucureşti, care era un târg, şi a fost el însuşi foarte surprins de modul în care a fost primit, de câţi melomani erau şi de ce activitate aveau melomanii. Romanul a plecat de la faptul acesta istoric, care este documentat, pe care l-am adus în zilele noastre sub forma unei competiţii între doi pianişti care au ambiţia de a ajunge Liszt şi au amândoi acces, dar doar unul din ei îl înfăptuieşte, la un pian la care ar fi cântat Liszt când a fost la Bucureşti. Pianul este la Liceul Maghiar. Este un pian Bechstein. Este un roman despre dedesubturile lumii artiştilor, dedesubturile lumii muzicale, un roman cu multe profiluri psihologice din lumea muzicală, o dramă aş putea să-i spun”, precizează scriitorul.

Mirel Taloş subliniază totuşi că Bechstein nu era marca favorită a lui Franz Liszt, care ducea cu el, în turneele sale, un pian marca Erard.

„El cânta pe Erard. El căra pianul preferat după el. La acel pian a cântat însă la concertul oficial, în prezenţa domnitorului Gheorghe Bibescu, la sala Momolo, pe locul unde este astăzi cofetăria Capşa. Acolo a cântat pe Erard-ul lui. Dar a cântat în Bucureşti în mai multe locuri, pe piane din locurile unde era invitat”, susţine Taloş.

Lansarea online a romanului „Strania poveste a unui pian” a avut în luna martie, la eveniment participând, live, circa 850 de persoane, el fiind, în prezent, în lista de romane care aspiră la nominalizarea pentru premiile Uniunii Scriitorilor din 2020.

Mirel Taloş a mai publicat în 2018 romanul „Colecţionarul de nuduri”, iar în un an mai târziu romanul „Undeva în Transilvania”. AGERPRES