Rata de imunizare împotriva COVID-19 nu a influenţat şi nu va influenţa scenariile de funcţionare a şcolilor

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a declarat joi, cu prilejul lansării la Braşov a campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, că rata de imunizare împotriva COVID-19 nu a influenţat şi nu va influenţa scenariile de funcţionare a şcolilor.

„La niciun moment nu s-a făcut o legătură între scenariile de funcţionare a şcolilor şi rata de vaccinare şi nici nu cred că se va face, atâta vreme cât vaccinarea nu este un act impus, ci unul voluntar”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Întrebat dacă Ministerul are un „plan de back-up” în cazul în care nu va ajunge la un acord cu Ministerul Sănătăţii asupra cumpărării testelor de salivă, Sorin Ion a precizat că ar trebui să se folosească cele peste 1 milion de teste existente, în prezent, la nivelul şcolilor şi al direcţiilor de sănătate publică.

„Un prim plan de back-up ar fi să folosim testele existente, în prezent, existând peste 1 milion în şcoli sau DSP-uri, în funcţie de situaţie. Asta ar trebui, şi anume să susţinem cu toţii utilizarea lor. Ne aşteptăm totuşi ca într-o lună de zile să existe o bază, sau finanţare, sau decizie pentru achiziţionarea acelor teste de salivă”, a afirmat Ion.

În ceea ce priveşte solicitarea ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, de a se folosi astfel de teste în şcoli, secretarul de stat a subliniat că aceasta „nu este absurdă”, chiar dacă ele au „o acuitate mai redusă”, menţionând, în context, pe de altă parte, că disputele între ministerele Sănătăţii şi cel al Educaţiei, din ultima vreme, au fost mult „amplificate”.

„Am fost de faţă când s-au semnat ordinele comune pentru funcţionarea şcolilor şi, dacă deschideam internetul, citeam că ne-am bătut, altfel, totul era în regulă. (…) Nu ştiu cât e de absurdă această solicitare (privind folosirea testelor de salivă – n.r.), pentru că ele se utilizează. Înţeleg că au o acuitate ceva mai scăzută, dar nu pot decât să repet ceea ce aud în alte părţi”, a spus Sorin Ion.

În legătura cu derularea campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, secretarul de stat a precizat că în aceste zile broşura informativă va ajunge, în format digital, la „toţi elevii şi părinţii”, chiar dacă aceasta conţine, a menţionat el, „informaţii cam tehnice pentru un copil de clasa a V-a”.

„Împreună cu Asociaţia ‘Salvaţi Copiii’ a fost realizată o broşură, a ajuns în inspectoratele şcolare, poate nu în toate, într-un număr limitat. Dar există şi în format digital. În perioada următoare, poate chiar profităm de vacanţă, o vom transmite tuturor copiiilor şi mai ales tuturor părinţilor”, a subliniat Sorin Ion. AGERPRES