FILE PHOTO: Empty vials of Oxford/AstraZeneca's COVID-19 vaccine are pictured amid a vaccination campaign in Bierset, Belgium March 17, 2021. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Situaţia utilizării vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca, discutată de oficialii din sănătate

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului discută, joi, despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID de la compania AstraZeneca.

„Este o şedinţă online cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, ANMDM, CNCAV. Discuţiile au loc în urma întâlnirii online de miercuri a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană privind situaţia utilizării vaccinului AstraZeneca”, au declarat, pentru AGERPRES, surse medicale.

Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat, miercuri, o reuniune extroardinară a miniştrilor Sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia pe care o va adopta Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cu privire la vaccinul de la AstraZeneca, relatează EFE.

EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European, a declarat, miercuri, Sabine Straus, preşedintele Comitetului de siguranţă sanitară din cadrul EMA, relatează Reuters.

În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toţi adulţii.

EMA a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizaţi cu acest ser. Cu toate acestea, agenţia europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale. AGERPRES