Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” urcă în clasamentul internațional SCImago Institutions Rankings

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este situată pe locul patru în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings (SIR). Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziții pe plan național.

În ceea ce privește clasificarea pe domenii ale UAIC, același clasament prezintă următoarele rezultate:

  • Știința mediului – locul 1 la nivel național și locul 496 în lume;
  • Arte și științe umaniste – locul 2 la nivel național și locul 450 în lume;
  • Economie, econometrie și finanțe – locul 2 la nivel național și locul 407 în lume;
  • Business, Management și Contabilitate – locul 3 la nivel național și locul 624 în lume;
  • Științele vieții și ale pământului – locul 3 la nivel național și locul 524 în lume;
  • Farmacologie și toxicologie – locul 3 la nivel național și locul 645 în lume.

Indicatorii utilizați în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupați în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50%), inovarea (pondere de 30%) și impact social (20%). În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume.

SIR publică din 2009 un top internațional al instituțiilor academice și de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizație de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Național al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea Charles III din Madrid, Universitatea din Alcalá, Universitatea Extremadura și alte instituții din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internațională, impactul cercetării și numărul de publicații.  Indicatorii sunt divizați în grupe care vizează caracteristicile instituțiilor din punct de vedere științific, economic și social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings (SIR) cuprinde 4.126 de instituții academice din întreaga lume, dintre care 31 din România. Ierarhia completă este publicată aici: https://www.scimagoir.com/rankings.php?sector=Higher%20educ.