Vaccinul rusesc Sputnik V este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane a coronavirusului

Vaccinul rusesc Sputnik V este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane a coronavirusului SARS-CoV-2, dar răspunsul imun generat de el este superior celui provocat de alte vaccinuri, a declarat într-un inteviu Aleksandr Ghinţburg, directorul Institutului Gamaleia, dezvoltatorul Sputnik V, transmite Reuters.

‘În ce priveşte varianta sud-africană, eficienţa anticorpilor produşi împotriva sa de Sputnik V, la fel ca în cazul tuturor celelalte vaccinuri, scade’, a spus Aleksandr Ghinţburg, într-un interviu pentru agenţia Interfax.

Ghinţburg a precizat că Sputnik V a fost testat împotriva variantelor britanică şi sud-africană, ca şi împotriva tulpinii originare din Wuhan, de laboratoare din Statele Unite. Acestea au utilizat eşantioane de sânge prelevate de la persoane vaccinate cu Sputnik V în Argentina, a indicat el.

Subliniind că cercetătorii ruşi nu au avut niciun rol în aceste teste de laborator, Ghinţburg a mai afirmat că rezultatele studiilor privind eficacitatea Sputnik V împotriva tulpinii Wuhan au confirmat descoperirile echipei sale de la Institutul Gamaleia din Moscova.

‘S-a dovedit de asemenea că, dintre toate vaccinurile utilizate la momentul actual în lume, Sputnik V este cel mai bun în a neutraliza bine varianta britanică’, a adăugat el.

Deşi răspunsul anticorpilor contra variantei sud-africane a fost mai puţin intens, scăderea de eficacitate a fost semnificativ mai redusă decât în cazul altor vaccinuri, a mai afirmat Ghinţburg, citat de Interfax.AGERPRES/