VÂRFUL DE LANCE

Ludovic Orban a ajuns în opoziție, cel puțin din punctul de vedere al atitudinii sale față de guvernații care i-au luat locul în Palatul Victoria.
Privește totul detașat, lucid, doar cu patima celui lăsat deoparte de la împărțirea prăjiturii guvernării.
Acum privește lucid și critic ceea ce fac guvernații aflați sub bagheta lui Florin Cîțu, umilul său fost subaltern, care astăzi nu mai are ochi de el, de când a fost tras pe linia moartă a președinției Camerei Deputaților. Acest post îl fixează în poziția celui de-al treilea om în stat, dar care, în fond, nu mai are puterea de decizie a prim ministrului, cel care decide efectiv ce să se întâmple în țară.
Ludovic Orban a rămas deocamdată în scenariul amintirilor din Palatul Victoria, fiind din ce în ce mai mult obligat să-și gestioneze amintirile din lia întâi a guvernării sale.
„Trebuia să existe o argumentaţie, care să fie făcută pe baza unei fundamentări. De exemplu, când am luat decizia de a închide evenimentele, nunţi, botezuri, mese festive, a fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru îmbolnăviri, pentru răspândirea virusului erau la aceste evenimente şi atunci am luat decizia să suspendăm o perioadă derularea acestor evenimente.
Ludovic Orban, despre închiderea magazinelor la ora 18:00 spune încercând astfel să se dezvinovățească: „Nu am văzut în spate fundamentarea”
Şi asta, în privinţa oricărei măsuri de protecţie sanitară care presupune o anumită restricţie, trebuie să existe o fundamentare.
Ştiu cine a propus măsura. Nu am văzut în spate fundamentarea şi, acum, evident că până la urmă, Guvernul decide, dar cred trebuie să reflecteze asupra, cel puţin, a acestei măsuri”.
Alexandru Rafila, comentând noile restricții din România: „Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării”
Medicul susține că după ce magazinele se închid, oamenii și cozile se mută în benzinării. Mai mult decât atât, în cazul în care incidența ar crește în București, iar măsurile s-ar aplica în fiecare zi a săptămânii, cozile ar urma să crească și mai mult în benzinării, având în vedere că oamenii vor fi nevoiți să își facă cumpărăturile într-un interval orar și mai mic.
„Eu cred că nu a fost o decizie bună. Puteau să facă lucrul ăsta, ca magazinele să se închidă cu jumătate de oră înainte de ora limită de circulație, cred că era suficient. Aglomerația, de multe ori, e generată de neliniște. Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării. Benzinăriile ar trebui să vândă mai puțin alimente, s-au adaptat.
Nu am făcut nimic decât să mutăm aglomerația și să concentrăm oamenii într-un anumit interval orar. Dacă lucrul acesta se întâmplă în toate zilele săptămânii, dacă crește incidența în București, atunci aglomerația va fi mult mai mare în acest interval orar”, a spus Alexandru Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila este de părere că populația nu mai are încredere în măsuri, iar astfel nu mai există un parteneriat între cetățeni și autorități.
„Probabil că această analiză referitoare la fluxurile de persoane pe ore trebuia făcută întâi, apoi să se ia decizia. Chestiunea asta creează neîncredere din partea publicului și, în loc să discutăm despre un parteneriat între populație și autorități, discutăm de două tabere opuse și atunci și scopurile de sănătate publică sunt mai greu de atins în cazul în care oamenii sunt ostili unei anumite măsuri”, a adăugat Alexandru Rafila.
PSD a contestat la Curtea de Apel București, hotărârea de Guvern prin care au fost redus programul magazinelor, ca măsură de combatere a pandemiei. Partidul Social Democrat este de părere că decizia „are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei”.
Cu fiecare zi decontată luptei dusă împotriva Covid-19 se încearcă relaxarea măsurilor care au fost luate sub acest deziderat de a ne asigura protecția. Suntem păziţi de mască, de obligativitatea de a sta la o distanță de cel puțin doi metri, de a respecta măsurile de igienă, cu ajutorul dezinfectantului. Mai mult, funcție de rata de infectare din localitățile țării se impun scenarii pentru protejarea locuitorilor acestora.
Chiar dacă se vorbește despre relaxarea acestor condiții ea trebuie corelată cu obligativitatea îndeplinirii unor standarde, privind numărul vaccinaților, ce ar trebui să fie de cinci milioane, la începutul lunii iunie, și de zece milioane de vaccinați până la sfârșitul lunii iulie 2021.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății rămâne vârful de lance al gafelor actualei guvernări.
ADI CRISTI