Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creştere, cu 6,6%, estimările privind cererea de ţiţei în acest an, pe fondul aşteptărilor privind diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), a prognozat OPEC, o revizuire în creştere cu 70.000 bpd faţă de luna trecută.
„În condiţiile în care ne aşteptăm ca extinderea şi intensitatea pandemiei să se diminueze în urma actualei campanii de vaccinare, vor fi reduse normele de distanţare socială şi reglementările de limitare a călătoriilor, ceea ce va creşte mobilitatea”, se arată în raportul OPEC.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marţi cu 0,39 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 63,67 dolari.
OPEC a îmbunătăţit estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,4% în 2021, de la un nivel de 5,1% previzionat anterior.
„Redresarea economiei globale continuă, sprijinită de măsurile fiscale şi monetare fără precedent, şi va accelera în semestrul doi din 2021”, se arată în raport.
Pe fondul redresării, OPEC se aşteaptă ca cererea pentru ţiţeiul său să crească anul acesta la 27,4 milioane de barili pe zi, o revizuire în creştere cu 200.000 bpd faţă de luna trecută.
Luna aceasta, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a anunţat că va majora gradual producţia începând din luna mai.
OPEC+ a anunţat majorarea producţiei de ţiţei în lunile mai, cu 350.000 barili pe zi (bpd), iunie, cu încă 350.000 bpd, şi iulie, cu 400.000 bpd, în urma îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţă, datorită campaniei de vaccinare şi a măsurilor de stimulare adoptate de economiile avansate pentru a depăşi efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Producătorii se vor întâlni în mod regulat pentru a evalua situaţia de pe piaţa petrolului şi a decide asupra ajustării producţiei, dar majorarea nu va depăşi 500.000 barili pe zi (bpd).
Ministrul Petrolului din Iran, Bijan Zanganeh, a confirmat că OPEC+ va majora în total producţia cu 1,1 milioane bpd până în iulie.
Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz Bin Salman, a apreciat că nivelul producţiei încă poate fi ajustat la reuniunea din 28 aprilie
Ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane. AGERPRES