Australia a decis să suspende până pe 15 mai zborurile din India
Australia a decis să suspende până pe 15 mai zborurile din India, în condiţiile în care pandemia de COVID-19 în această ţară din Asia de Sud a atins un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gravitatea ei, informează AFP.
Premierul australian Scott Morrison a justificat această decizie prin „riscurile” pe care le reprezintă călătorii ce vin din India, printre care mii de cetăţeni australieni, inclusiv celebri jucători de cricket.
Canada, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Noua Zeelandă au suspendat sau restrâns deja zborurile din India, în urma unei creşteri record de cazuri de contaminare în această ţară cu 1,3 miliarde de locuitori.
Australia a anunţat de asemenea că va trimite ajutor medical, în special butelii cu oxigen, ventilatoare şi material de protecţie în India, unde spitalele sunt excedate.
India, care a înregistrat luni un record mondial de 352.991 de persoane contaminate într-o singură zi şi un record naţional de 2.812 de decese de COVID-19, a fost cufundată în haos în câteva zile de „varianta indiană” a noului tip de coronavirus.
Morrison a calificat situaţia drept „o criză umanitară îngrozitoare”.
Această suspendare a zborurilor intervine la o zi după ridicarea unui lockdown de trei zile în oraşul australian Perth, în Australia de Vest, ce a fost impus după ce o persoană care s-a întors din India a contaminat alte persoane în hotelul de carantină în care se afla. Virusul ar fi putut fi transmis apoi altor persoane, ceea ce i-a determinat pe responsabilii acestui stat australian să-i ceară guvernului de la Canberra să înăsprească măsurile pentru zborurile din India.
Morrison a subliniat că această suspendare este temporară şi că zborurile de repatriere vor fi reluate în special pentru persoanele cele mai vulnerabile. „Nu credem că soluţia este de a-i abandona pe australieni în India (…) după cum par să sugereze unii”, a adăugat el.
Australia şi-a închis frontierele pentru majoritatea ne-australienilor în martie 2020. Toate persoanele ce intră pe teritoriul său trebuie să stea 14 zile în carantină, ceea ce a permis în mod incontestabil frânarea răspândirii epidemiei.
De la începutul pandemiei, această imensă ţară-insulă, cu peste 25 de milioane de locuitori, a înregistrat mai puţin de 30.000 de cazuri de COVID-19, dintre care 910 s-au soldat cu decese. AGERPRES