Human Rights Watch califică drept ”apartheid” politica dusă de Israel faţă de arabii de pe teritoriul său
Un raport publicat marţi de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) califică drept ”apartheid” politica dusă de Israel faţă de arabii de pe teritoriul său şi faţă de palestinienii din teritoriile ocupate, transmite AFP.
Ministerul de Externe israelian a reacţionat, afirmând că este vorba despre propagandă fără legătură cu ”faptele sau cu adevărul din teren” şi susţinând că HRW este o organizaţie care promovează ”de mult timp o agendă anti-israeliană”.
ONG-uri israeliene folosesc de câteva luni termenul ”apartheid” pentru a desemna politicile Israelului faţă de arabii israelieni – descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului evreu – şi faţă de palestinienii din Cisiordania, din Fâşia Gaza şi din Ierusalimul de Est.
Este însă prima dată când o mare organizaţie neguvernamentală internaţională pentru apărarea drepturilor omului utilizează termenul respectiv.
”Pe baza studiilor sale, Human Rights Watch a ajuns la concluzia că guvernul israelian menţine o dominaţie deliberată a populaţiei evreieşti israeliene asupra palestinienilor în Israel şi în teritoriile ocupate”, subliniază raportul HRW.
În timp ce această ”dominaţie deliberată” se adaugă unei ”oprimări sistematice” şi unor ”acte inumane”, ”este vorba despre crima de apartheid”, afirmă HRW, care precizează că se bazează pe definiţia juridică a termenului ”aparheid” şi nu pe o comparaţie cu fosta politică rasială din Africa de Sud.
Decizia HRW de a utiliza termenul de ”apartheid” şi de a califica drept ”persecuţie” politica israeliană faţă de minoritatea arabă şi faţă de palestinieni intervine la câteva săptămâni după anunţul Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind lansarea unei anchete asupra presupuselor crime comise de Israel începând din 2014 în teritoriile ocupate.
Decizia CPI a fost calificată drept ”antisemită” de către premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Viitorul acestei anchete se află însă în mâinile viitorului procuror-şef al CPI, Karim Khan, care îi va succeda la jumătatea lunii iunie lui Fatou Bensouda. AGERPRES