Republica Moldova marchează Ziua Drapelului de Stat

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi Ziua Drapelului de Stat. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Asociației Obștești ”Parlamentul 90”, Pintilie Pârvan, acum 31 de ani, pe 27 aprilie, au fost adoptate primele acte legislative, Drapelul de Stat, și tot în această zi, a fost ales în funcția de președinte al Sovietului Suprem, Mircea Snegur, și a fost aprobată trecerea la fusul orar european.

La rândul său, profesorul universitar Ion Buga, deputat în primul Parlament, a afirmat că Biblia, Biserica creștină și spațiul românesc au determinat în bună parte alegerea potrivită de către români a celor trei culori sfinte (roșu, galben și albastru), drept culori ale drapelului lor național – Tricolorul românesc. ”Aceste trei culori sunt atestate încă pe drapelele și stemele statelor medievale românești, inclusiv în drapelele militare ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Revoluțiile românești din epoca modernă (1821 și 1848) au făcut ca Tricolorul să devină simbolul național constant al românilor, al identității și unității lor naționale”, a specificat Ion Buga.

Profesorul a menționat că după Unirea Principatelor Române (Moldova și Muntenia) în 1859, Tricolorul devine drapelul de stat al României, iar după Marea Unire din 1918, Tricolorul devine drapelul de stat al României Mari, care includea și Basarabia, unde Tricolorul a fost recunoscut de Sfatul Țării, la 2 decembrie 1917, ca drapel al Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia).

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. În anul 2012, cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pentru a treia oară, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pe un catarg de 30 de metri înălțime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Drapelul de Stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporția dintre înălțimea și lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, în culorile albastru, galben și roșu, și având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lățime constituie 1/5 din lungimea drapelului.