Noul protocol de tratament pentru COVID-19 în România introduce recomandări pentru tratarea la domiciliu
Ministerul Sănătăţii a modificat protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 în România. Principala modificare este introducerea unor recomandări pentru tratarea la domiciliu a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare sau medii de Covid-19.
Noul protocol a fost introdus prin ordinul ministrului Sănătății nr. 533/2021, care înlocuiește anexa cu protocolul de tratament introdusă prin ordinul nr. 487/2020 (cu modificările ulterioare). Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
“Tratamentul antiviral ar trebui început cât mai rapid după debutul simptomatologiei. Indicația de elecție este la pacienți cu risc de progresie către forme severe/critice de boală, iar alegerea antiviralelor va depinde de efectele adverse posibile, de afecțiunile preexistente, precum și de disponibilitatea unuia sau altuia dintre antivirale la un moment dat”, se arată în protocol.
MEDICAȚIE ANTIINFLAMATORIE ȘI IMUNOMODULATOARE
Medicația imunomodulatoare din noul protocol cuprinde următoarele medicamente: dexametazonă (alternativă de rezervă – metilprednisolon), tocilizumab și anakinra, în timp ce medicamentele siltuximab și baricitinib (doar în asociere cu remdesivir) sunt încă în curs de evaluare (după rezultate preliminare favorabile).
“O abordare terapeutică rațională ar include două etape: a) corticoizi în doză antiinflamatorie; și b) în cazul ineficienței corticoizilor și al creșterii bruște a inflamației, imunosupresoare/ modulatoare”, precizează documentul.
TRATAMENTUL PACIENȚILOR SPITALIZAȚI
TRATAMENTUL LA DOMICILIU
Autorii protocolului menționează că pacientul cu Covid-19 asimptomatic nu necesită tratament, chiar dacă are factori de risc asociați în general cu evoluție mai severă a Covid-19.
În cazul pacientului simptomatic, tratamentul se inițiază în primele 7 zile de boală (faza virală) și include medicamente pentru tratamentul simptomelor, antivirale, anticoagulate.
Protocolul prevede că pacientul monitorizat la domiciliu trebuie trimis rapid într-o unitate spitalicească dacă are una dintre următoarele manifestări: dispnee, febră care reapare după o perioadă de afebrilitate sau care persistă mai mult de 5-6 zile, tuse care apare sau care persistă dincolo de zilele 5-6 de boală și SpO2 ≤ 94% la pacientul care nu avea probleme respiratorii cronice.(sursa: www.360medical.ro