România a depășit pragul de 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 administrate

România a depăşit pragul de 5 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 administrate de la debutul campaniei de imunizarepotrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Astfel, până marți seara au fost vaccinate în total 3.147.573 persoane, din care 1.850.086 de persoane au primit și doza de rapel (numărul total de doze administrate fiind de peste 5 milioane).

În România, peste 16% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19, semnificativ mai puțin decât alte state din UE precum Ungaria (37,7%), Germania (23,9%), Spania (23,6%), Franța (22,5%) sau Polonia (20,7%), potrivit datelor centralizate de agenția Bloomberg.

Totuși, multe state europene au amânat administrea rapelului pentru a asigura o acoperire vaccinală cât mai mare a populației, în timp ce România a decis să administreze rapelul după perioada recomandată de producător.

În ultima zi au fost administrate 84.647 de doze de vaccin: 55.195 de persoane au primit prima doză de vacin, iar 29.452 au primit doza de rapel.

Potrivit CNCAV, 13.841 cazuri de reacții adverse, cele mai multe “comune și minore”, au fost semnalată până acum – 6.555 după vaccinul Pfizer/BioNTech, 1.396 după Moderna și 5.890 după AstraZeneca.

România și-a propus vaccinarea a 10,4 milioane de persoane până la finalul lunii septembrie, ceea ce presupune accelerarea campaniei de vaccinare în următoarele luni comparativ cu ritmul de până acum.

Potrivit premierului Florin Cîțu, cel puțin 5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate împotriva Covid-19 până la finalul lunii mai, ca urmare a creșterii livrărilor de doze de către companiile farmaceutice, iar 10 milione de persoane ar putea fi imunizate până la sfârșitul lui iulie.

Autoritățile au demarat, în urmă cu o săptămână, o etapă-pilot de imunizare prin centre mobile a persoanelor din comunități rurale izolate, iar în curând va începe și imunizarea de către medicii de familie. Alte măsuri vizează organizarea de maratoane de vaccinare în marile centre urbane, în care oricine poate fi vaccinat fără programare.

Imunizarea împotriva Covid-19 a demarat în 27 decembrie în România, ca și în celelalte state din Uniunea Europeană, cu vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech, primul care a primit autorizație de punere pe piață (APP) condiționată în UE. Din 4 februarie a început administrarea vaccinului Moderna, iar din 15 februarie a vaccinului AstraZeneca.

În etapa a treia de vaccinare este inclusă populația generală cu vârsta de cel puțin 16 ani. Această etapă a demarat în 15 martie.

În aprilie, România va prmi peste 3,3 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului de livrări estimat în prezent, semnificativ mai mult față de cantitățile livrate în lunile anterioare. (sursa: www.360medical.ro)