Cultura

Teatrul Nottara, consolidat prin Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice

Teatrul Nottara, care funcţionează într-o clădire cu gradul II – risc seismic, situată pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute şi populate artere bucureştene, va intra pe lista pentru lucrări de intervenţie, conform Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice şi a imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură şi zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Programul este finanţat de la bugetul local şi din alte surse legal constituite, prin bugetul structurii de specialitate a Municipiului Bucureşti, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Documentaţia pentru această acţiune este aproape gata pentru a fi supusă aprobării în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Anunţul a fost făcut de directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Edmond Niculuşcă, în urma unei dezbateri publice pe această temă.

„Pregătim în acest moment preluarea Teatrului Nottara şi a altor instituţii de cultură cu risc seismic la administraţie (…), pentru a putea demara apoi lucrările de consolidare şi restaurare dacă e cazul. Deci, şi Teatrul Nottara, ca şi alte teatre şi cinematografe cu risc seismic, vor fi preluate pentru lucrările de intervenţie la Administraţia pentru Consolidări şi suntem cu documentele destul de aproape pentru a le trece prin Consiliul General. Ceea ce ne dorim la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic e să preluăm tot ce înseamnă subiectul consolidărilor în administraţia noastră şi să nu mai existe această împărţire între mai multe servicii, direcţii din primărie şi administraţie. În principiu, veţi intra pe Ordonanţa 20 (Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente – n.r.)”, i-a spus Edmond Niculuşcă directoarei instituţiei Marinela Ţepuş.

Mediatizarea deosebită a imobilului în perioada noiembrie 2015 – august 2016, când, vreme de 10 luni, teatrul a fost obligat să suspende activitatea cu publicul, ca urmare a promulgării Legii 282/2015, care interzice desfăşurarea de activităti ce presupun aglomerări de persoane în săli de spectacol sau de expoziţii, care au un grad seismic ridicat, precum şi declaraţiile hazardate făcute presei de către unii „binevoitori”, care numeau/ numesc teatrul: „cimitir, cavou, mormânt” etc., nu fac decât să sporească neîncrederea publicului în rezistenţa/ soliditatea clădirii, îndepărtându-l de teatru.

Fiind o clădire veche de 75 de ani, care, de cel puţin 30 de ani, nu a avut parte decât de unele cosmetizări/ renovări (zugrăveli, achiziţionarea unei centrale termice proprii, schimbarea scaunelor, a duşumelei, achiziţionarea unui minimum de tehnică de scenă etc.), are un iz de vechi, cu infiltraţii la sala studio (aflată la subsol 2). Există, permanent, posibilitatea unor fisuri ale ţevilor; toaletele sunt strâmte şi nu pot fi aerisite corespunzător.

În toamna anului  2021, imobilul împlineşte 75 de ani de la inaugurare, o vârstă frumoasă pentru organizarea unei aniversări, mai ales că a fost construit de către unul dintre cei mai prestigioşi ingineri-constructori ai acestei ţări, Liviu Ciulley, pentru fiul său, marele regizor Liviu Ciulei. Din 1948, clădirea adăposteşte acest teatru (la început s-a numit Teatrul Armatei). În prezent, Teatrul C.I.Nottara se află pe locul 2, la paritate cu Teatrul Bulandra, în privinţa notorietăţii şi a preferinţelor publicului, conform studiilor de piaţă existente.

„Îmi exprim îngrijorarea că, fără demararea procedurilor de consolidare, Teatrul C.I. Nottara nu va putea obţine avizul de securitate la incendiu, câteva din măsurile specifice neputând fi luate fără un proiect şi fără lucrările de consolidare, astfel, existând, din nou, pericolul suspendării activităţii cu publicul la sediu, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie 2015. Ca urmare, îi rugăm pe politicienii din toate partidele să voteze acest program cu sufletul, participând, în felul acesta, la consolidarea unei mici părţi a istoriei municipiului Bucureşti”, a declarat Marinela Ţepuş.

În prezent, imobilul din Bulevardul Magheru 20 se află la poziţia 143, pe lista clădirilor cu risc seismic II. (surs: www.news.ro)

 

Related Articles

Back to top button