Armata israeliană a redeschis zona de pescuit din dreptul Fâşiei Gaza

Armata israeliană a redeschis joi zona de pescuit din dreptul Fâşiei Gaza, în Marea Mediterană, după trei zile în care a fost închisă ca urmare a continuării tirurilor de rachete lansate către teritoriul israelian, informează AFP.

”În urma consultărilor pe probleme de securitate, s-a decis redeschiderea zonei de pescuit până la 15 mile” marine (aproximativ 28 de kilometri), a indicat într-un comunicat Coordonatorul activităţilor guvernamentale ale Israelului în teritoriile palestiniene (COGAT).

Israelul impune o blocadă terestră, maritimă şi aeriană strictă asupra Fâşiei Gaza, enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori, ce este controlată de facto de mişcarea islamistă Hamas de peste un deceniu.

Zona de pescuit autorizată, în afara căreia forţele navale israeliene arestează navele, variază în funcţie de tensiuni.

Un purtător de cuvânt al Hamas, Abdellatif al-Qanou’a, denunţase închiderea zonei de pescuit, măsură pe care a calificat-o drept o ”încălcare flagrantă” a dreptului pescarilor şi o ”formă de agresiune continuă” împotriva palestinienilor.

El avertizase Israelul cu privire la ”consecinţele comportamentului său agresiv”.

Începând de vineri seară până luni, 41 de proiectile au fost lansate dinspre teritoriile palestiniene în direcţia Israelului. Atacurile au urmat confruntărilor între israelieni şi palestinieni înregistrate săptămâna trecută la Ierusalim.

Mişcarea palestiniană Hamas a anunţat în august anul trecut o încetare a focului cu Israelul, în urma medierii de către Qatar. Acest acord a fost însă încălcat în mod repetat. Hamas este clasificată drept organizaţie teroristă de Israel, SUA şi Uniunea Europeană. AGERPRES