Scriitoarele Susanna Clarke, Brit Bennett şi Patricia Lockwood, printre cele şase autoare selectate pe lista scurtă a Women’s Prize For Fiction 2021

Scriitoarele Susanna Clarke, Brit Bennett şi Patricia Lockwood se numără printre cele şase autoare selectate pe lista scurtă a Women’s Prize For Fiction 2021, anunţată miercuri seară, trofeu literar care îşi va anunţa câştigătorul, recompensat cu 30.000 de lire sterline, pe 7 iulie, informează The Guardian.

Lista scurtă a premiului, acordat anual unui roman ”remarcabil, ambiţios şi original” scris de o femeie, include povestiri ”de viaţă aşa cum nu aţi mai citit până acum”, a afirmat preşedinta juriului, Bernardine Evaristo, laureată a Booker Prize.

Pe lista volumelor nominalizate se află ”Unsettled Ground”, al patrulea roman al lui Claire Fuller, povestea unor gemeni de vârstă mijlocie care trăiesc în izolare într-o regiune rurală din comitatul Wiltshire, şi volumul de debut al lui Cherie Jones, ”How the One-Armed Sister Sweeps Her House”, o poveste despre crimă, abuz şi violenţă într-o comunitate din Barbados. De asemenea, pe listă se mai află ”Transcendent Kingdom”, al doilea roman al lui Yaa Gyasi, despre o familie de migranţi din Ghana care trăieşte în sudul Statelor Unite.

”Am vrut să promovăm cărţi care introduc cititorul în poveşti inedite. Aceste trei cărţi vorbesc despre comunităţi marginalizate, lucru care le face foarte inovatoare”, a precizat Evaristo.

A fost de asemenea selectat al doilea roman al lui Brit Bennett, ”The Vanishing Half”, care spune povestea unor gemene identice afro-americane, cu pielea mai deschisă la culoare, dintre care una pretinde în secret că este caucaziană. Juriul a descris volumul drept ”un roman frumos scris şi foarte complex din punct de vedere psihologic”. ”Gemenii sunt o metaforă perfectă”, a adăugat Evaristo, în condiţiile în care două dintre cărţile nominalizate pe lista scurtă a premiului au drept protagonişti gemeni.

Susanna Clarke, autoarea romanului fantasy de succes ”Jonathan Strange and Mr Norrell”, este nominalizată cu cea de-a doua carte a sa, ”Piranesi”, publicată la 16 ani după volumul de debut. ”Este un trip”, a spus Evaristo. ”Este probabil cea mai apropiată de experienţa unui drog halucinogen atunci când îl iei prima dată. Te seduce cu totul în această lume fantastică… este atât de frumos şi de halucinant şi complet original”.

Lista scurtă este completată de ”No One Is Talking About This”, romanul de debut al Patriciei Lockwood, în care viaţa adevărată intră în dezacord cu viaţa virtuală a unei femei cunoscute pentru postările sale virale pe reţelele de socializare. ”Îşi asumă riscuri rămânând în acelaşi timp sinceră, foarte emoţionantă şi înţelegând profund natura umană”, au declarat membrii juriului.

Alături de Evaristo, din juriul competiţiei mai fac parte autoarea, jurnalista şi realizatoarea de emisiuni de tip podcast Elizabeth Day, jurnalista, scriitoarea şi prezentatoarea de radio Vick Hope, editorialista şi scriitoarea Nesrine Malik, precum şi prezentatoarea de ştiri Sarah-Jane Mee.

”Este o listă de contraste absolute”, a mărturisit Evaristo. ”Ficţiunea scrisă de femei sfidează clasificarea uşoară sau stereotipă, iar toate aceste romane se iau la trântă, prin intermediul unor poveşti palpitante, cu marile probleme din societate. Suntem entuziasmate şi sperăm ca şi cititorii să fie”.

Romanul câştigător al Women’s Prize for Fiction 2021 va fi desemnat pe 7 iulie.

Decernat pentru prima dată în 1996 sub denumirea Orange Prize for Fiction, Women’s Prize for Fiction recompensează ”excelenţa, originalitatea şi accesibilitatea în literatura scrisă de femei din lumea întreagă” şi oferă un premiu de 30.000 de lire sterline. Ediţia din 2020 a fost câştigată de scriitoarea Maggie O’Farrell, care a fost premiată pentru volumul ”Hamnet”.AGERPRES