Kamala Harris: Washingtonul trebuie să riposteze la atacurile puterii din El Salvador împotriva independenţei justiţiei

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat marţi că Washingtonul trebuie să riposteze la atacurile puterii din El Salvador împotriva independenţei justiţiei şi, mai extins, la corupţia care afectează America Latină, informează AFP.

„În acest weekend, am aflat că Parlamentul din Salvador a întreprins acţiuni de subminare a celei mai înalte instanţe a ţării”, a afirmat ea, într-o intervenţie la Conferinţa anuală de la Washington asupra Americilor. „O justiţie independentă este vitală pentru o democraţie înfloritoare şi o economie puternică. Pe acest front, pe toate fronturile, trebuie să răspundem”, a declarat Kamala Harris, fără a preciza cu toate acestea la ce fel de ripostă se gândeşte.

O furtună politică zguduie El Salvador după ce Parlamentul a votat pentru revocarea unor judecători ai Curţii Supreme ostili preşedintelui Nayib Bukele, decizie calificată drept puci de către opoziţie şi care a suscitat îngrijorări pe plan internaţional.

Kamala Harris, căreia preşedintele american Joe Biden i-a delegat sensibilul dosar al imigraţiei, a promis în plan mai larg o acţiune globală împotriva principalelor cauze ale afluxului de migranţi la frontiera cu Mexicul.

„Mă gândesc la corupţie, violenţă şi sărăcie. La absenţa de oportunităţi economice, la absenţa de adaptare la climă, la absenţa unei bune guvernări”, a enumerat ea. „Nu vom face progrese semnificative dacă în regiune va persista corupţia”, a adăugat Kamala Harris, recunoscând totodată că „această luptă nu va fi uşoară”.

Ea s-a angajat să adopte o strategie care să implice guvernele locale, comunitatea internaţională, mediul privat şi societatea civilă, însă fără a intra în detalii.

Kamala Harris a confirmat că se va deplasa în termen de o lună în Guatemala şi Mexic, pentru prima sa deplasare în calitate de vicepreşedinte al SUA.AGERPRES