Volumul tranzacţionat pe piaţa de spaţii industriale din România a crescut cu 43% în primul trimestru al acestui an

Volumul tranzacţionat pe piaţa de spaţii industriale din România a crescut cu 43% în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, relevă datele cuprinse într-un raport lansat de CBRE, liderul pieţei de consultanţă imobiliară.

Conform documentului, în intervalul ianuarie – martie 2021, în România au fost închiriaţi în total 264.000 mp de spaţii industriale, iar cea mai mare tranzacţie îi aparţine producătorului de automobile Dacia, care a decis să-şi prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupaţi în proiectul din judeţul Argeş, deţinut de fondul de investiţii Globalworth.

Din volumul total de spaţii industriale tranzacţionat la nivel naţional, mai mult de jumătate a fost înregistrat în Bucureşti, în timp ce restul ţării a atras 48% din tranzacţiile de închirieri. În această marjă, sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacţii.

Datele CBRE Research indică faptul că la stocul existent de 5,16 milioane mp de spaţii industriale au fost adăugaţi 61.000 mp livraţi în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest şi nord-vest a ţării, iar până la finalul anului urmează a fi livraţi încă 600.000 mp.

În ceea ce priveşte chiriile pentru spaţiile industriale, acestea au rămas stabile, în jurul valorii de 3,90 euro/mp în primul trimestru, similar cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

La ora actuală, stocul de spaţii de retail din România se apropie de pragul de 4 milioane mp, la finalul primul trimestru fiind de 3,91 mil. mp, după ce 17.000 mp au fost livraţi, arată raportul de specialitate.

CBRE, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 şi S&P 500, cu sediul central în Dallas este cea mai mare companie de servicii comerciale şi investiţii în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2019.

Compania are peste 100.000 de angajaţi (fără a include afiliaţii), iar în România oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare. AGERPRES