Valeriu Gheorghiţă: Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv

Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

El a participat ca voluntar la Maratonul vaccinării din Bucureşti, care a început vineri, la ora 16,00, urmând să se încheie pe 10 mai, la ora 8,00.

„Felicit organizatorii acestui eveniment: Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti. Este un eveniment extraordinar de bine pregătit, cu peste 1.200 de voluntari, este o mobilizare fără precedent a corpului academic, a corpului medical de la cel mai înalt nivel, lucru care arată solidaritate cât se poate de crescută a sistemului medical în momentul acesta. Oamenii au nevoie să recâştige încrederea în autorităţi, în sistemul medical şi împreună să reuşim să redăm speranţa oamenilor că viaţa va fi mai bună de aici înainte. Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult în momentul de faţă o certitudine, însă trebuie să înţelegem că doar prin vaccinare putem să atingem împreună acest obiectiv”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, la centrul de vaccinare organizat la Sala Palatului.

Potrivit şefului CNCAV, campania de vaccinare anti-COVID este în plină dezvoltare.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


„A început mai timid campania de vaccinare în cabinetele de medicină de familie, dar cu siguranţă această fază va lua amploare în perioada următoare. De asemenea, în perioada a doua a lunii mai, vom începe vaccinarea în unităţile medicale cu paturi pentru a aduce vaccinările acolo unde este cea mai mare nevoie şi anume la pacientul vulnerabil, la pacientul cu boli cronice, care este eligibil pentru vaccinare, atât pacienţii cu internare de zi, cât şi pacienţii cu internare continuă”, a adăugat el.

Valeriu Gheorghiţă şi-a exprimat speranţa ca toate evenimentele de tip maraton de vaccinare şi crearea centrelor de tip drive-thru să permită accesul la imunizare al unui număr cât mai mare de persoane.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


„De asemenea, de mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacităţii de vaccinare a fiecărui centru. Tocmai de aceea, cred că, în momentul de faţă, doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru. Mai mult decât atât, pot să vă spun că majoritatea centrelor care primesc vaccin de la compania AstraZeneca vor primi de mâine vaccin de la compania Pfizer”, a menţionat preşedintele CNCAV.

El a completat că şi vaccinul AstraZeneca îşi păstrează beneficiile, care depăşesc cu mult riscurile legate de infecţia cu SARS-CoV-2. „În momentul de faţă, mai multe ţări europene elimină restricţia. Germania, de pildă, renunţă la acea restricţie de a se utiliza la persoane doar peste 60 de ani. Cred că în felul acesta, toate vaccinurile care în momentul de faţă sunt autorizate pot să fie folosite cu încredere de toată lumea, într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a putea să atingem într-un timp scurt pragul de imunitate de grup, pe care ni-l dorim cu toţii, pentru ca, la momentul la care vom ridica restricţiile, să nu avem risc de a reveni iarăşi într-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic. Cu cât vom vaccina mai multe persoane, cu atât masa populaţională receptivă la boală va scădea, cu atât circulaţia virusului în rândul populaţiei scade, riscul de selectare a tulpinilor virale mutante este mic şi, în felul acesta, beneficiile vaccinării se menţin atât pentru perioada imediat următoare, cât şi pe termen lung”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES