Mesajul primarului Mihai Chirica cu prilejul Zilei de 9 Mai

Cu prilejul zilei de 9 Mai, în care este aniversată Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în Cel De-al Doliea Război Mondial şi, respectiv, Ziua Europei, primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj, pe pagina proprie de socalizare, în care subliniază semnificaţia specială pe care această zi o are asupra istoriei ţării noastre şi a întregii Europe.

O zi memorabilă!

În ziua de 9 Mai aniversăm Independența, Victoria, Europa!

În această zi de primăvară, cu 144 de ani în urmă, în plină luptă cu Imperiul Otoman, românii și-au afirmat dreptul de a exista ca națiune de sine stătătoare, după sute de ani de asuprire. De asemenea, tot la această dată, dar cu 76 de ani în urmă, lumea punea capăt celui de-al Doilea Război Mondial, un conflict devastator ce se soldase cu peste 50 de milioane de victime. Și tot în această zi, dar în anul 1950, declarația istorică a ministrului francez de externe, Robert Schuman, deschidea calea unei colaborări fructuoase între Franța și Germania – statele rivale de altădată -, ce avea să devină baza pe care se va edifica Uniunea Europeană.

De aceea, când spun 9 Mai, eu mă gândesc la Libertate, la Pace, la Unitate – valorile fundamentale ale unei civilizații autentice. Îmi doresc Libertate pentru că doar ca oameni liberi suntem capabili să ne îndeplinim dorințele și proiectele în care credem. Îmi doresc Pace pentru că doar în liniște socială și sufletească putem fi alături de cei dragi, să ne creștem copiii și nepoții și să-i înțelegem pe ceilalți, poate mai puțin norocoși decât noi. Și îmi doresc Unitate pentru că doar împreună avem puterea de a construi o Românie mai bună. O Românie modernă, civilizată, europeană.

Când românii și-au unit forțele, nimeni și nimic nu le-a putut sta împotrivă! A venit vremea să fim încă o dată solidari, pentru a conta din nou pe harta Europei!