La comemorarea, pe 7 mai, a 84 de ani de la moartea poetului George Topîrceanu, în Cimitirul “Eternitatea” a avut loc sâmbătă, în prezenţa autorităţilor locale, o slujbă de resfințire a mormântului în care-şi doarme somnul de veci cel care, prin versurile sale, este considerat unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai simbolismului românesc.
Născut la 20 martie 1886 la Bucureşti, George Topârceanu a urmat cursurile Liceului “Sfântu Sava” din Capitală. În anul 1909, poetul începe colaborarea cu revista “Viaţa Românescă”, iar începând din anul 1911 se mută definitiv la Iaşi, unde devine mai întâi secretar general de redacţie şi mai apoi, redactor-şef, alături de Garabet Ibrăileanu, la “Viaţa Românească”, revistă în care îşi publică, de altfel, cea mai mare parte a operei sale. Poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române, George Topârceanu debutează, ca poet, în 1916, cu volumele “Balade vesele” şi “Parodii originale”. Reîntors din prizonierat, de pe frontul din Bulgaria, poetul publică o nouă ediţie, îmbogăţită, intitulată “Balade vesele şi triste” (1920), după care, în 2028, îi apare volumul de poezii “Migdale amare”. Printre cele mai cunoscute poezii a lui George Topârceanu se numără “Balada unui greier mic”, “La Paşti” şi “Un duel”. George Topârceanu s-a stins din viaţă la 7 mai 1937 la Iaşi, fiind înmormântat la Cimitirul “Eternitatea”.
Mormântul lui George Topîrceanu a fost restaurat de artistul ieșean Ciprian Stratulat, la inițiativa Ateneul Național din Iași. Restaurarea monumentului istoric a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași. Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a subliniat eforturile constante făcute în ultimii ani de municipalitate pentru restaurarea mormintelor personalităților artistice şi culturale ale naţiunii.
„Este un eveniment dintr-un șir de manifestări de rememorare și recunoștință pentru marile personalități ale României, îngropate în Cimitirul Eternitatea. De altfel, anul 2021 a fost proclamat, de Patriarhia Română, drept Anul comemorativ al celor adormiți, evidențiind valoarea culturală a cimitirelor”, a declarat primarul municipiului Iași, domnul Mihai Chirica.
La manifestarea de la Cimitirul “Eternitatea” a fost prezentă și actrița Andra Meda Topîrceanu, strănepoata scriitorului George Topîrceanu. „Mă simt onorată să particip la această inițiativă frumoasă a ieșenilor, de a readuce în atenție personalitatea lui George Topîrceanu, al cărui nume îl port cu mândrie. Înainte de toate, George Topârceanu este al tuturor românilor”, a spus strănepoata scriitorului. La eveniment au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Muzeului Municipal „Regina Maria”, Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Casei Memoriale „George Topîrceanu” și ai Consiliului Județean Iași.
„Evenimentul de astăzi reprezintă un gest de normalitate, de recunoștință, din ce în ce mai rar întâlnită în zilele noastre, pentru marele scriitor George Topîrceanu. Restaurarea mormântului-monument istoric se înscrie, alături de alte trei monumente, până acum, într-un proiect inițiat de Ateneul Național din Iași, de a readuce într-o stare de normalitate mormintele marilor personalități ale trecutului, ce își dorm somnul de veci în Cimitirul Eternitatea”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi. (E.M.)