Serviciile financiare din Marea Britanie nu vor obţine în viitorul apropiat acces la pieţele Uniunii Europene în urma Brexitului

Serviciile financiare din Marea Britanie nu vor obţine în viitorul apropiat acces la pieţele Uniunii Europene în urma Brexitului, au declarat reprezentanţi ai industriei, pe fondul sporirii tensiunilor cu Franţa, transmite Reuters.

În urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 decembrie 2020, serviciile financiare pe care le poate oferi City of London în blocul comunitar au fost reduse semnificativ.

Operaţiuni zilnice cu derivate de miliarde de euro şi tranzacţionarea de acţiuni au fost mutate din capitala britanică în UE şi New York şi nu există indicii că Bruxellesul ar restabili accesul Regatului Unit conform regimului de „echivalenţă”.

„Nu cred că echivalenţa este în mod special o problemă şi nu cred că UE va acorda vreun tip de echivalenţă”, a declarat Nick Collier, reprezentantul City of London la Bruxelles, la o întâlnire a reprezentanţilor industriei şi ai Comisiei de afaceri a Parlamentului britanic.

Acesta a explicat că blocul comunitar vrea să-şi construiască propria sa piaţă de capital.

Franţa încearcă să întârzie ratificarea unui acord în domeniul serviciilor financiare între Londra şi Bruxelles, din cauza disputelor privind drepturile de pescuit. Acordul ar ajuta la reconstruirea încrederii necesare pentru orice viitor acces pe piaţă, apreciază analiştii.

Uniunea Europeană a acordat până în iunie 2022 echivalenţa doar pentru a permite băncilor din blocul comunitar să continue operaţiuni de clearing în euro din City of London.

Din decembrie, când Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piaţă a sa, iar tranzacţionarea acţiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxellesul vizează şi operaţiunile de clearing în euro, iar recent a avut întâlniri cu băncile în acest scop, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Emma Reynolds, director general la organizaţia TheCityUK, care promovează Marea Britanie ca centru financiar, susţine că UE vrea să mute locurile de muncă din City of London în ţările din blocul comunitar.

„Întrebarea este: am ajuns la cel mai scăzut nivel? Sau ne vom confrunta cu noi restricţii? Firmele membre ale organizaţiei noastre nu sunt optimiste că va fi acordată echivalenţa în viitor”, a avertizat Reynolds.

Permiterea accesului bazat pe echivalenţă reprezintă cel mai bun mod pentru evitarea conflictelor în privinţa derivatelor şi a tranzacţionării acţiunilor, aprecia recent Nausicaa Delfas, director de operaţiuni internaţionale la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).

Conform unui recent document al Comisiei Europene, echivalenţa UE a devenit un instrument important în ultimii ani, încurajând integrarea pieţelor financiare mondiale şi cooperarea cu autorităţile ţărilor terţe. UE evaluează contextul general de politici şi în ce măsură regimurile de reglementare ale unei anumite ţări terţe conduc la aceleaşi rezultate ca propriile sale norme. O decizie de stabilire a echivalenţei, care este o măsură unilaterală a Comisiei Europene, le permite autorităţilor UE să se bazeze pe normele existente în ţările terţe şi pe supravegherea efectuată de acestea, participanţii pe piaţă din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în UE având astfel obligaţia de a respecta doar un singur set de norme.

Britanicul Jonathan Hill, fostul comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital, a apreciat recent că este mai bine pentru City of London să se concentreze pentru a face Marea Britanie competitivă pe plan global în domeniul financiar.

„Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să nu luăm măsuri şi să sperăm că europenii vor veni să ne salveze”, a apreciat el. AGERPRES