Poli Iaşi a retrogradat în Liga 2

Învinsă sâmbătă, în Copou, cu scorul de 0-1 (0-0), de AFC Hermannstadt, Poli Iaşi a retrogradat şi din punct de vedere matematic în Liga 2, după nouă sezoane consecutive de prezenţă în primul eşalon fotbalistic al ţării.

În sezonul trecut, Poli Iaşi a fost salvată de la retrogradare (alături de Dnamo Bucureşti) de Federaţia Română de Fotbal (FRF), prin mărirea de la 14 la 16 a numărului de echipe din Liga 1.

Înfiinţată în anul 2010, sub denumirea de ACSMU Politehnica Iaşi, în urma fuziunii dintre FC Politehnica Iaşi şi Tricolorul Breaza, ACSM Politehnica Iaşi, care în perioada 2012 – 2016 a mai purtat denumirea de CSMS Iaşi, se revendică drept succesoarea echipei Politehnica Iaşi, înfiinţată în anul 1945.

Cea mai bună performanţă a  ACSM Politehnica Iaşi este calificarea în play off şi ocuparea locului 6 la finalul sezonului 2015 – 2016, lucru care i-a permis, în premieră, participarea  într-o cupă europeană (preliminariile Europa League, ediţia 2016 – 2017, când a fost eliminată de croaţii de la Hajduk Split, după 2-2 acasă şi 0-2 în deplasare).

Deşi singura variantă de a mai spera la o salvare miraculoasă de la retrogradarea directă era doar victoria, ieşenii au început timoraţi meciul disputat sâmbătă, în Copou, împotriva ardelenilor, părând resemnaţi cu perspective că din vară vor evolua la matineu. Pe parcursul celor 90 de minute, ieşenii nu au avut nicio ocazie clară de gol, în ciuda zbaterilor în atac ale lui Zajmovic şi a unor incursiuni în terenul advers ale lui Onea sau Popadiuc. Mijlocul nu a mers, din nou, în timp ce apărarea, în frunte cu portarul Brânză, a fost iarăşi ezitantă. Pe acest fond, oaspeţii au lovit în min. 78, când Alhassan, găsit excelent cu o pasă în adâncime de Majoral, l-a învins pe goal keeper-ul gazdelor.

AFC Hermannstadt câştigă meritat şi trimite Iaşul în Liga 2, acolo unde, dacă echipa nu se va desfiinţa, aşa cum susţin mai multe voci importante din fotbal, va da piept, din vară, cu Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj, Concordia Chiajna, Farul Constanţa, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, posibil CS Mioveni, Dunărea Călăraşi, ASU Politehnica Timişoara, Csickzereda Miercurea Ciuc, CSA Steaua Bucureşti sau Oţelul Galaţi, echipe care şi-au propus, cu siguranţă, promovarea în Liga 1. (E.M.)