Sanatate

Coronavirus: Rezultate pozitive pentru studiul clinic de fază 2 al vaccinului dezvoltat de GSK-Medicago

Grupul britanic GSK şi compania canadiană biofarmaceutică Medicago au anunţat marţi rezultate intermediare pozitive pentru un studiu clinic de fază 2 care a vizat vaccinul lor dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, informează AFP.

„Aceste rezultate fac parte din studiile de fază 2 şi 3 aflate în curs de desfăşurare şi reiterează profilul promiţător observat în timpul fazei 1”, au precizat cele două companii într-un comunicat comun.

Imunogenicitatea (capacitatea de a declanşa o reacţie imunitară) obţinută prin acest vaccin-candidat, care conţine un adjuvant de utilizare pandemică produs de GSK, este „ridicată (…), fiind de 10 ori mai mare decât în lotul de plasmă recoltată de la pacienţi convalescenţi după COVID-19” şi fără „efecte secundare negative serioase”, indiferent de vârsta persoanei care a primit doza de vaccin, detaliază acelaşi comunicat.

„Aceste rezultate ne dau încredere, într-un moment în care continuăm să avansăm în studiile noastre clinice de fază 2. Sperăm să adăugăm un alt instrument folositor în lupta mondială împotriva COVID-19”, a declarat Nathalie Landry, reprezentantă a companiei Medicago.

Studiile de fază 3, care ar trebui să includă 30.000 de persoane, au început pe 16 martie cu voluntari din Canada, Statele Unite, Marea Britanie şi Brazilia, iar alte ţări şi teritorii ar urma să se adauge pe această listă în săptămânile următoare, precizează acelaşi comunicat.

Acest studiu multi-fază doreşte să confirme ipoteza potrivit căreia noul vaccin, administrat în două doze la un interval de 21 de zile, „afişează un profil de inocuitate şi de imunogenicitate acceptabil la adulţi cu o stare bună de sănătate şi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, precum şi la participanţi cu vârste de peste 65 de ani”, au precizat în noiembrie cele două companii.

GSK dezvoltă în această perioadă un alt vaccin-candidat în colaborare cu compania franceză Sanofi, care a anunţat luni rezultate pozitive pentru un studiu clinic ce vizează principalul său vaccin creat împotriva COVID-19, după un eşec iniţial suferit la sfârşitul anului 2020, care a determinat o întârziere de mai multe luni în procedura de dezvoltare a serului. AGERPRES

Related Articles

Back to top button