FeaturedParatrasnet

SĂ NU STRIGĂM ÎNCĂ: HOP!

Avem nevoie de farmecul de altădată. De liniștea care să ne ofere o gură de aer curat. Avem nevoie de acel natural care să ne implice în tot ce poate fi original. Avem nevoie de tihna de unde să înceapă odihna plăcerilor de altădată.
Tot timpul nu ne rămâne decât șansa de a ne raporta la trecut. Suntem dispuși să trecem de partea trecutului tot ceea ce se naște din viitorul care ne ține cuțitul la gât. În fața noastră există un zid, de fapt acel zid în spatele căruia încercăm să ne adăpostim, încercăm să ne facem scut și pavăză, pentru a avea liniștea necesară următorului pas.
Ne lipsește liniștea din care să ne desenăm tihna gestului normal, a gestului care să poarte în fața noastră drapelul cuceritor, steagul prin faldurile căruia să fluture strigătul victoriei, acelei victorii din care să ne despletim pas cu pas câștigurile.
În fața noastră există acea pâlcă din cuprinsul căreia simțim cum ochii ne lăcrimează, dar nu a lacrimi de deznădejde, nu a lacrimi de durere, ci pur și simplu ne lăcrimează neputința de a fi mai presus decât ne împresoară cruda realitate.
Suntem prada sigură a nevolniciei celor ajunși să decidă în numele celor mulți, mai ales că mulțimea este din ce în ce mai volatilă, din ce în ce mai dezintegrată, după cum bate vântul schimbărilor.
În cele din urmă, aceste schimbări sunt mai mult decât gândurile care ne cuceresc, fac parte, de fapt, din reflexele noastre condiționate, atunci când există o nouă provocare ce vrea să scoată la suprafață gândurile ascunse ale celor care ne conduc, dominate de nevoia din ce în ce mai imperioasă a banului, ca mecanism unic de ținere într-o mișcare firească și necesară a vieții de zi cu zi.
La nivelul coaliției de guvernare există un călcâi a lui Achile, care devine centrul atenției focusat pe ”împărțirea ciolanului”, călcâi numit pentru identificare „Dan Barna”. Un nou episod cu „fără penali în funcții de conducere” vine să ne povestească despre destinul inițiatorilor acestui concept, Dan Barna și ai lui useriști și plusiști, acești oameni lipsiți de ”mamă și de tată”, atunci când În efervescența creată de scăparea la libertate a populației României, pe motiv de vaccinare și imunizare, poate fi descoperit acei germeni ai eliberării, ce poate multiplica fantezia trăirii în mult visata libertate, astfel încât să avem garanția că noi ne aparţinem doar nouă, fără ca gesturile politice să mai conteze, să ne mai sancționeze în mod direct și brutal.
În tot acest timp, străzile, parcurile, piețele publice sunt din ce în ce mai pline de oamenii descătușați, ieșiți din case, nu pentru că ar avea treabă pe afară, ci pur și simplu pentru că așa consideră ei să puncteze „scăparea la aer curat”.
Specialiştii sunt din ce în ce mai precauți. Nu pactizează sub nici un fel cu acest entuziasm care, din punctul lor de vedere, nu are acoperire științifică, așa cum nici măsurile exagerate de închidere în case nu aveau un accept unanim.
Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş a vorbit despre relaxările de care avem parte începând cu ziua de 15.05.2021.
Cherecheș consideră că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate ”pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”. Expertul în sănătate publică a vorbit și despre apariția valului 4, la toamnă: ”Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece” a spus specialistul în sănătate publică.
”Acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză.  Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70 %” – spune profesorul. ”Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidență a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilația este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai puțin decât vremea caldă, deci peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricții. Dar la toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a Sars-Cov-2, a tuturor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate” a spus profesorul Răzvan Cherecheș.
Este bine să nu strigăm ”hop!” înainte de a sari.
ADI CRISTI

Related Articles

Back to top button