Şeful Secției Comerciale a Ambasadei Germaniei, în vizită la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Iași a primit vineri, 21 mai, vizita lui Anderš Ahmed Lundgren-Bekov, șeful Secției Comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

Potrivit unui comunicat al CCI Iaşi, în cadrul întâlnirii s-a discutat pe larg despre economia locală, condițiile și oportunitățile pe care Iașul le oferă investitorilor, precum și asupra modalităților de îmbunătățire a efortului de atragere a investițiilor germane la Iași. Totodată, a fost abordat și subiectul forței de muncă și al învățământului profesional și tehnic în sistem dual, cunoscută fiind expertiza Germaniei în acest domeniu.

“Perspectivele concretizării proiectului Autostrăzii A8 Iași-Tg. Mureș a constituit și de această dată, ca de altfel și în contextul altor întâlniri cu reprezentanți ai corpului diplomatic și ai investitorilor străini, un subiect adus în discuție de ambele părți, cu atât mai mult cu cât aproximativ 75% din comerțul exterior al Iașului se derulează în relația cu țările Uniunii Europene”, se arată în document.

Germania s-a dovedit în mod constant principalul partener al firmelor ieșene în privința comerțului bilateral. Conform datelor Direcției Județene de Statistică Iași, a fost principala țară ca destinație a exporturilor chiar și în pandemie (153,8 mil. euro în anul 2020), precum și sursă a importurilor (151,2 mil. euro), după ce în anii anteriori s-au înregistrat exporturi de peste 200 mil. euro, cu o balanță comercială pozitivă în favoarea Iașului. (E.M.)