Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca se situează pe primul loc între universităţile din România la cercetare ştiinţifică

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se situează pe primul loc între universităţile din România la cercetare ştiinţifică, pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI – Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS).

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este cea mai reprezentativă universitate românească pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI – Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS), evaluaţi în ultimul deceniu (1 ianuarie 2011-28 februarie 2021), actualizaţi în 13 mai 2021. În analiza ESI au fost identificate 7.108 de instituţii ale lumii care au avut contribuţii în minimum 1 din cele 22 de domenii WoS şi care se regăsesc, prin prisma citărilor primite, între primele 1% instituţii care contribuie esenţial la ştiinţă. Astfel, la nivel general, UBB este prima universitate din ţară, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care au contribuţii esenţiale la ştiinţă (1.454 în analiza generală a instituţiilor care prin citările primite se află între primele 1%)”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de UBB.

Potrivit sursei citate, prin prisma domeniilor academice/de ştiinţă, UBB se regăseşte în 9 dintre cele 12 domenii în care se află vreo instituţie din România.

„Prima şi singura din România în domeniul Psychiatry/Psychology şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 636 din 796 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Engineering şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 598 din 1722 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Environment/Ecology şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 930 din 1257 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima din România în domeniul Geosciences şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 765 din 806 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima universitate din România în domeniul Mathematics (poziţia 5 dacă considerăm şi institutele de cercetare) şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 247 din 289 incluse în 1%)”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în domeniul Social sciences (general) UBB ocupă locul 2 în ţară între universităţi, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 1.488 din 1.707 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%.

„Mă bucur că UBB se află între primele 1% instituţii ale lumii prin prisma citărilor primite, atât în analiza globală (prima din ţară), cât şi în multe domenii (adesea pe prima sau pe primele poziţii în ţară). Noi la UBB monitorizăm constant ESI, deoarece reprezintă un indicator robust (include contribuţiile ştiinţifice pe 10 ani), de excelenţă (arată instituţiile care se află în vârful unui domeniu – 1%) şi destul de comprehensiv (surprinde şi domeniile de tip „discovery research” şi pe cele de tip „applied research”); spun destul de comprehensiv, deoarece acoperă zonele de „science” şi „social sciences”, nu şi pe cele de „arts & humanities”, iar UBB are în această zonă umanistă 7 dintre cele 22 de facultăţi. Cred că noul mecanism guvernamental, iniţiat de ministerul de specialitate, şi anume acela de a susţine direct cercetarea în universităţile româneşti, va duce la poziţionări mai bune, ceea ce va genera „brain gain” (atrăgând studenţi şi cercetători internaţionali) şi va reduce fenomenul de „brain drain” (tinerii români rămânând să studieze în universităţi ale ţării care sunt între primele 1% ale lumii în diverse domenii)”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David. AGERPRES