Grupul consilierilor locali PSD: Sportul trebuie susținut la Iași, dar primarul Mihai Chirica trebuie să facă un pas în spate!

Consilierii locali PSD Iași sunt de acord cu finanțarea echipei de fotbal Politehnica și a altor sporturi, dar cu respectarea anumitor condiții de transparență, meritocrație și promovare a tinerelor talente locale.

Astfel, grupul consilierilor PSD din Consiliul Local Iași solicită:

  1. prezentarea de către executivul Primăriei a unei strategii pentru finanțarea cluburilor sportive în vederea revigorării sportului ieșean (sporturi de echipă, sporturi individuale);
  2. ca Mihai Chirica să își exercite doar rolul de primar și nu de președinte de club sportiv. Mihai Chirica trebuie să facă un pas în spate și să își asume, alături de partenerii săi politici, eșecul echipei de fotbal. Din cauza managementului deficitar al edilului și celelalte sporturi de echipă din Iași au fost desființate.
  3. demisia, în regim de urgență, a Consiliului Director și Adunării Generale a Acționarilor (AGA) al clubului CSM Politehnica Iași și nominalizarea unor noi reprezentanți pe criterii de meritocrație și experiență în management sportiv, și nu pe obediență și prietenie. Din noua structură ar trebuie să facă parte oameni de sport, reprezentanți ai suporterilor ieșeni, reprezentanți ai mediului academic, oameni de afaceri.
  4. renunțarea la remunerarea reprezentanților din viitorul Consiliu Director al clubului;
  5. formarea unei echipe care să se axeze pe sportivi din județul Iași. Readucerea spiritului studențesc, tineresc și a mândriei de a fi ieșean la echipa de fotbal;
  6. fixarea unui obiectiv clar pentru echipa de fotbal, asumat de noul Consiliu Director: revenirea în primul eșalon fotbalistic în maxim 2 ani;
  7. cumpărarea siglei și palmaresului echipei de tradiție care a reprezentat Iașul pe scena fotbalului la nivel național;

 

  1. finanțarea corectă și permanentă a Academiei de fotbal a clubului pentru formarea, promovarea și susținerea a cât mai multor tineri care să devină, în viitor, componenți ai echipei de seniori;
  2. prezentarea de rapoarte trimestriale consilierilor locali, de către Consiliul Director sau conducerea executivă a clubului, cu privire la activitatea CSM Politehnica Iași (situații financiare, strategii de management);
  3. realizarea cât mai rapidă a unui audit extern la clubul de fotbal care să prezinte situația financiară reală și modul în care au fost cheltuiți banii alocați de municipalitate pe parcursului sezonului competițional precedent.

 

Liderul de grup al consilierilor locali social-democrați a subliniat necesitatea unui nou început în organizarea activității sportive din municipiul Iași.

”Sunt convins că ieșenii iubesc sportul și își doresc o revigorare rapidă a mișcării sportive. Din acest motiv, noi suntem pregătiți să votăm finanțarea echipei de fotbal, dar și a altor cluburi sportive, însă cu anumite condiții, de bun simț, prin care să fie asigurate transparența finanțării și un management sportiv adecvat. Nu ne dorim să mai ajungem în situația în care a fost clubul de fotbal, când, în loc de fotbal și rezultate pozitive, li s-a oferit oamenilor circ și scandal public. Echipa de fotbal și clubul nu sunt ale primarului, ci ale orașului” a declarat Bogdan Balanișcu, liderul de grup al consilierilor municipali social-democrați.

Totodată, Bogdan Crucianu, consilier local și secretar al Comisiei pentru Sport și Tineret din cadrul Consiliului Local Iași a solicitat, din nou, demisia de urgență a Consiliului Director al clubului de fotbal CSM Politehnica Iași.

”Echipa de fotbal nu poate să revină acolo unde îi este locul, la Liga 1, decât dacă, acum, vom tăia în carne vie și vom porni, apoi, la un nou drum, cu oameni competenți și dedicați fotbalului ieșean, nu cu mercenari și oameni depășiți din punct de vedere al competenței și managementului sportiv. Întreg Consiliul Director trebuie să își dea, de urgență, demisia, altfel nicio discuție despre fotbal, nu poate avea loc. Cei care au contribuit la retrogradarea Politehnicii trebuie să plece acasă! Totodată, un pas foarte important îl reprezintă cumpărararea siglei și palmaresului echipei care a reprezentat Iașul pe scena fotbalistică națională de-a lungul timpului” a punctat Bogdan Crucianu.