Basarabia

Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar

Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari, a declarat joi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, la Conferinţa de afaceri „Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti”.

„România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt – 1.653 – şi volumul capitalului subscris, adică în jur de 245 de milioane de dolari. Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari. Relaţiile există, sunt solide, putem să le consolidăm mai mult. Deja comerţul bilateral a început să recupereze din pierderea de 12% înregistrată în anul 2020, care a fost un an pandemic”, a spus Claudiu Năsui.

Acesta a subliniat că, în primul trimestru, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut deja cu 8,4%.

„În primul trimestru al anului curent, volumul schimburilor comerciale a crescut deja cu 8,4% ceea ce este îmbucurător, privind din afară. Ştiu, de asemenea, că acest parteneriat ne obligă în permanenţă şi la nuanţarea calitativă a comerţului şi a investiţiilor. Totodată, este momentul valorificării mai intense a oportunităţilor care decurg din statutul României de membru UE şi din acordurile de comerţ liber ale Republicii Moldova cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente – n. r.) prin plasarea mărfurilor şi a serviciilor realizate în comun pe aceste pieţe”, a adăugat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei şi-a exprimat speranţa ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice şi „să continue drumul spre Uniunea Europeană”,

„Procesul de cooperare bilaterală, în consens cu valorile europene, este vital – şi este necesar să acţionăm în spiritul solidarităţii pe principii reciproc avantajoase. România a fost şi va fi mereu portavocea Chişinăului în cancelariile occidentale şi în special la Buxelles şi sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice şi să continue drumul spre Uniunea Europeană. Aceasta este singura cale de a asigura prosperitatea şi siguranţa pe care o merită cetăţenii Republicii Moldova”, a susţinut el.

În opinia sa, „această întâlnire reconfirmă, fie şi virtual, interesul de intensificare a parteneriatului economic dintre România şi Republica Moldova”.

„Pandemia ne-a determinat să ieşim din tipare, să ne reinventăm cu nişte sacrificii enorme pe care dumneavoastră, reprezentanţi ai mediului de afaceri, le-aţi simţit mult mai mult decât politicienii. Este momentul să ne aşezăm la masă, să ne recalibrăm eforturile pentru o nouă paradigmă a relaţiilor economice internaţionale, inclusiv româno-moldave şi în acest context am încrederea că, atât Asociaţia Investitorilor Români din Republica Moldova, cât şi Uniunea Naţională a Patronatului Român vor contribui la valorificarea enormelor oportunităţi economice din relaţia bilaterală. Ştiu că trebuie să vă mulţumesc, mai ales dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru cifrele remarcabile din relaţia bilaterală”, a afirmat şeful de la Economie şi Turism.

Conferinţa de afaceri „Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti” a fost organizată în sistem online de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova. AGERPRES

Related Articles

Back to top button