Întruniţi, astăzi, în şedinţă ordinară, consilierii locali ieşeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, studiul de prefezabilitate şi indicatorii tehnico economici ai proiectului de modernizare a depoului din cartierul Dacia. Este vorba despre două hale cu o suprafaţă totală de 5,5 hectare, în care vor fi garate 46 de tramvaie şi a 62 de autobuze electrice, care urmează să fie achiziţionate de Primăria Municipiului Iaşi.
Valoarea totală a proiectului este de 15.991.006 euro, cu TVA, iar durata estimată de realizare a lucrărilor de 24 de luni. Fondurile pentru realizarea acestui proiect provin, într-o primă fază, dintr-un împrumut de 21 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), bani cu care municipalitatea ieșeană intenționează să realizeze și proiectele de reabilitare termică a 14 grădinițe, școli și licee din municipiul Iași, precum și proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Cinematografului “Dacia”.
“Nu este singurul obiectiv care va rezolva problema modernizării transportului în comun din municipiul Iaşi. În paralel lucrărm la elaborarea documentaţiei pentru amenajarea unui alt depou modern, în zona FORTUS. Vreau să subliniez că modernizarea depoului din Dacia nu anulează activitatea depoului de la Gară. Altfel spus, până la finalizarea construcţiei depoului de la FORTUS, cel de la Gară va rămâne întru totul funcţional”, a declarat primarul Mihai Chirica.
“Este o soluţie foarte bună, momentan, pentru ceea ce reprezintă puterea noastră economică actuală. Însă, pe lângă această investiţie care, fără îndoială, este bine venită, va trebui să ne aplecăm şi asupra implementării cât mai repede posibil a planului de mobilitate urbană al Iaşului”, a afirmat, la rândul său, consilierul Iulian Neculau (USR-PLUS), preşedintele Comisiei de urbanism din Consiliul Local.
În cadrul şedinţei, consilierii au mai aprobat, cu majoritate de voturi, bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2021 şi estimările pentru anii 2022-2023 ale unor societăţi aflate în subordinea Primăriei Municipiului Iaşi, respectiv SC Servicii Publice SA, SC Salubris SA, SC Citadin SA, Compania de Transport Public (CTP), SC Termo-Service SA şi SC Tehnopolis SRL. În schimb, aleşii locali au respins, in corpore, bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Eco Piaţa SA pentru anul 2021 şi estimările pentru anul 2022.
Consiliierii au aprobat, de asemenea, valoarea impozitelor şi taxelor locale precum şi a altor sume care se fac venit la bugetului local pentru anul 2022, proiectele tehnice de execuţie, indicatoriii tehnico-economici şi devizele generale pentru 14 spaţii de joacă pentru copii, aferente obiectivului de investiţii „Proiectare şi execuţie reabilitare spaţii de joacă pentru copii”, indicatorii tehnico-economici și documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru proiectul „Refuncţionalizare și reparații capitale la Cinematograful Victoria”.
Nu în ultimul rând, aleşii locali au aprobat continuarea finanţării proiectelor „Centrul de Servicii pentru Mamă şi Copil” şi „Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate, Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Municipiului Iaşi pentru anul 2021, precum şi calendarul evenimentelor culturale şi artistice programate în lunile iunie şi iulie ale anului curent. (E.M.)