Patru supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi au devenit Cetăţeni de onoare ai municipiului

Consiliul Local al Municipiului Iaşi a aprobat în şedinţa de astăzi, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” pentru patru dintre supravieţuitorii Pogromului din iunie 1941 de Iaşi. Este vorba despre doamna Frances Fletcher şi de domnii Yehuda Evron, Mosche Yassur şi Michael Cernea.

În acest an, la Iaşi sunt programate o serie de manifestări dedicate evenimentelor tragice petrecute în urmă cu 80 de ani, în urma cărora câteva sute de evrei au fost adunaţi în curtea Chesturii şi duşi la Gară, după care au fost îmbarcaţi în “trenurile morţii”, cu destinaţia Târgu Frumos.

Începând din anul 2016, două piețe publice din municipiul Iași au primit nume care amintesc de Pogromul evreilor din iunie 1941. Astfel, intersecţia de la Râpa Galbenă poartă denumirea de ”Piața Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941”, iar intersecţia dintre strada Arcu şi strada Gării a primit numele de ”Piaţa Drepți între Popoare”, la propunerea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

De asemenea, anul trecut, la Iaşi a fost inaugurat Muzeul Pogromului, aflat în clădirea situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, imobil care, în urmă cu 80 de ani, era sediul Chesturii Poliţiei din Iaşi. (E.M.)