Breaking News

Solidaritatea Sanitară: Principiile memorandumului legii salarizării ar diminua cu până la 44% veniturile angajaţilor din sănătate

Aplicarea principiilor memorandumului guvernamental pe tema redactării unei noi legi a salarizării ar conduce la reducerea cu până la 44% a veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate, potrivit unei analize publicate joi de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).

Documentul redactat de organizaţia sindicală estimează impactul aplicării principiilor memorandumului asupra salarizării lucrătorilor din sistemul public de sănătate.

„Principala concluzie a acestei analize: estimarea impactului principiilor stabilite de Guvern în Memorandum arată clar că aplicarea lor ar conduce la o reducere a veniturilor salariale actuale ale lucrătorilor din sănătate ce poate ajunge până la 44%. Deoarece Memorandumul nu conţine nici o indicaţie privind procedura aplicabilă în cazul reducerii veniturilor salariale (cum ar fi o regulă de tipul: nici un venit salarial nu va scădea) trebuie să deducem că, în baza informaţiilor oficiale existente, această reducere a veniturilor salariale are caracter intenţionat”, se menţionează în comunicatul remis de „Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit organizaţiei sindicale, joi au loc primele discuţii cu privire la principiile care vor fi aplicate în domeniul sanitar în ceea ce priveşte viitoarea lege a salarizării personalului public.

Analiza redactată de FSSR este unul dintre documentele care fundamentează solicitările înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” la aceste discuţii, dovezile din cadrul ei urmând să fie expuse de reprezentanţii organizaţiei în cadrul întâlnirii, se precizează în comunicat.

Prin urmare, organizaţia sindicală solicită aplicarea legii salarizării în vigoare, cu corecţiile solicitate de FSSR, argumentând şi cu un al doilea document, care analizează necesitatea menţinerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate.

„Pentru a preveni dezastrul (încă) evitabil pe care-l constituie o lege a salarizării aşezată pe principii care determină reducerea veniturilor lucrătorilor din sănătate, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a solicitat Ministerului Sănătăţii o întâlnire pentru aşezarea pe o poziţie comună în privinţa legii salarizării”, se menţionează în comunicatul remis de organizaţia sindicală. AGERPRES