47 de dosare de candidatură, depuse pentru programul Tezaur Uman Viu 2021

Pentru cea de-a noua sesiune a programului Tezaur Uman Viu au fost depuse 47 de dosare de candidatură, din întreaga țară. Perioada de înscriere a avut loc între 15 aprilie și 31 mai (data poştei – în cazul trimiterii sau, în cazul depunerii personale, data primirii la Registratura Ministerului Culturii).

Domeniile pentru care s-a aplicat sunt prelucrarea lemnului, prelucrarea lutului, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, alimentație, ocupații, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

„Ne bucură interesul și faptul că, după mai bine de 10 ani, acest program reușește să adune creatorii, păstrătorii și transmițătorii de tradiții, obiceiuri și meșteșuguri. Devine o provocare tot mai mare identificarea acestora, iar dorința noastră este să-i promovăm și să găsim pârghiile prin care munca lor să ajungă la marele public. Într-o lume în care kitsch-ul a pus stăpânire până și pe crearea iilor sau a obiectelor tradiționale românești, produse în țări îndepărtate, vreau să ne întoarcem la autentic”, a declarat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Verificarea integralității și eligibilității dosarelor de candidatură a avut loc în intervalul 1 – 7 iunie, iar evaluarea dosarelor de candidatură de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va avea loc în perioada 8 iunie – 1 septembrie, anul curent.

Persoanele care vor fi desemnate câștigătoare vor fi anunțate la data de 6 septembrie 2021. Comisia poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri TEZAUR UMAN VIU.

Decernarea titlurilor se face în cadrul unei Gale organizate sub egida Ministerului Culturii, dar numai în cazul în care Comisia decide acordarea a cel puțin opt titluri într-un an. La ediția anterioară, au fost depuse 45 de dosare, din care au intrat în analiză doar 37, opt fiind respinse administrativ, și nu mai puțin de 11 persoane păstrătoare și transmițătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit această distincție. Gala 2020 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Programul TEZAUR UMAN VIU este implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.