Valeriu Gheorghiţă este mulţumit de modul în care este organizată campania de imunizare

reşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că este mulţumit de modul în care este organizată campania de imunizare, în condiţiile în care a fost asigurată infrastructura necesară, iar România are, probabil, „cel mai simplu acces” dintre ţările europene.

 

„Sunt mulţumit şi chiar le mulţumesc colegilor, şi din CNCAV, şi de la nivelul instituţiilor, dar şi personalului din centrele de vaccinare. Noi am depus un efort important în toată această perioadă, în primul rând, să creăm o infrastructură care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile, am deschis toate tipurile de activităţi – vaccinare în cabinete de medicină de familie, în unităţile sanitare, la operatorii privaţi, evenimente de tip maraton de vaccinare. În momentul de faţă, doar cine nu vrea nu se vaccinează”, a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiţă a admis că există o scădere a ritmului de imunizare, dar a pus acest lucru pe o scădere a intenţiei de vaccinare a populaţiei, care nu are legătură cu organizarea propriu-zisă.

„Cred că dorinţa de vaccinare, de fapt, a scăzut şi nu are legătură cu organizarea efectivă, logistică, dacă vreţi. Cred că nici cu campaniile de comunicare, aş îndrăzni să spun. Probabil că aici, sigur, pentru anumite segmente populaţionale mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este în ceea ce priveşte încrederea oamenilor, care este diminuată mult, în toţi aceşti zeci de ani, în autoritate, în general. Şi acest lucru nu se câştigă peste noapte. E o problemă în ceea ce priveşte, în general, intenţia de vaccinare în România pe toate tipurile de vaccinuri, nu doar pe vaccinarea împotriva COVID-19”, a explicat el.

Potrivit preşedintelui CNCAV, România se numără printre statele care asigură cel mai simplu acces la vaccinarea anti-COVID, subliniind că este necesară însă voinţa beneficiarilor.

„Sigur că se poate mult mai bine, dar nu ţine neapărat de modul în care se organizează activitatea de vaccinare, este un acces – cred că este cel mai simplu acces din toate ţările europene. Oamenii pot să îşi aleagă tipul de vaccin, pot să se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizează evenimente de tip maraton, care, în general, sunt pe perioada de weekend, când timpul liber al oamenilor este mai crescut, operatorii economici privaţi au posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă, cu echipe mobile”, a indicat Valeriu Gheorghiţă.

În opinia sa, în România există un bun control epidemiologic, în condiţiile în care se înregistrează câteva sute de cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 şi rata de incidenţă medie cumulată la nivel naţional este de circa 0,2 la mie.

„Avem un procent de pozitivare a testelor de sub 0,6%, ceea ce înseamnă 6 teste din 1.000 care ies pozitive, ceea ce cred că ne situează bine din punct de vedere epidemiologic. Important este să nu lăsăm garda jos. Este un efort al tuturor, inclusiv al celor de acasă, al oamenilor care au înţeles, pe de o parte, să respecte măsurile de prevenţie, pe de altă parte, să se vaccineze. Ne apropiem totuşi de 4,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, 4 milioane sunt aproape vaccinate cu schemă completă. E un număr important, ţinând cont de faptul că în vaccinare, dacă vorbim de vaccinarea antigripală sezonieră, vorbim de circa 2,2 milioane de persoane pe un sezon”, a menţionat şeful CNCAV.

El a informat că, în această săptămână, va începe activitatea de vaccinare în alte 35 de spitale publice şi şase spitale private. Până în prezent, în 122 de spitale publice au fost vaccinate peste 2.100 de pacienţi cronici eligibili, din 31 de judeţe. De asemenea, în 24 de spitale private au fost vaccinaţi 282 de pacienţi, la nivelul a 13 judeţe. AGERPRES