CEC a decis deschiderea a 41 de secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului
Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, vor fi amenajate 41 de secții de votare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a instituției cu șapte voturi pentru.
Decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral.
Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari.
Cât vizează celelalte secții de votare, Comisia a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții.
Conform datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.
Amintim că, anterior Comisia Electorală Centrală a votat pentru amenajarea a 44 de secții de votare în stânga Nistrului.
Serviciul de Informații și Securitate atenționa că există riscul de fraudare a scrutinului din 11 iulie la trei secții de votare din stânga Nistrului și anume la cea din comuna Corjova, raionul Dubăsari și la alte două din municipiul Bender și spune că acele localități nu sunt controlate de autoritățile de la Chișinău, respectiv nu poate fi asigurată activitatea imparțială a reprezentanților de acolo.
Ulterior, Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că nu exclude să se intervină în decizia cu privire la constituirea secțiilor de votare din stânga Nistrului: „Urmează să cântărim argumentele organelor de forță și să venim cu o revedere în privința acestor localități. Deja există un proiect de modificare a acestei hotărâri și urmează să dezbatem.”
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării. (sursa: www.agora.md)