STUDIU: Răspunsul imun al pacienţilor cu scleroză multiplă la vaccinarea anti-COVID
O nouă analiză din studiul MAGNIFY-MS arată că, la pacienții cu scleroză multiplă recidivantă, tratați cu Mavenclad (cladribină comprimate), apare un mod specific de repopulare imună care poate contribui la capacitatea acestora de a lupta împotriva infecțiilor și de a dezvolta anticorpi protectori în urma administrării vaccinurilor anti-Covid, potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice Merck. Datele au fost prezentate la reuniunea anuală a Academiei Americane de Neurologie (AAN) de anul acesta, desfășurată în perioada 17-22 aprilie.
În studiul MAGNIFY-MS, reducerea celulelor B cu memorie a apărut la o lună după inițierea tratamentului cu Mavenclad, având cele mai scăzute niveluri susținute timp de până la 12 luni, în timp ce celulele B naive care sunt necesare pentru generarea de anticorpi după vaccinare, au început să se recupereze imediat. Datele din studiul respectiv, prezentate anterior, au arătat că pacienții cărora li s-a administrat Mavenclad pot dezvolta răspunsuri la vaccinurile împotriva gripei și a varicelei zosteriene, indiferent de numărul de limfocite, potrivit comunicatului de presă.
De asemenea, un studiu independent realizat recent de prof. dr. Anat Achiron la Centrul de Scleroză Multiplă al Centrului Medical Sheba, Universitatea din Tel Aviv, Israel și publicat în Therapuetic Advances in Neurological Disorders, demonstrează că pacienții care au luat Mavenclad au generat anticorpi Covid-19 în urma vaccinului ARNm de la Pfizer/BioNTech administrat la 4 luni după ultima doză de Mavenclad. Potrivit acestuia, după administrarea celor două doze de vaccin, 23 de pacienţi cu SM trataţi cu Mavenclad, au dezvoltat anticorpi specifici în 100% din cazuri, la fel ca și cei 32 de pacienţi cu SM care nu urmau niciun tratament specific, în comparație cu cei 47 de subiecţi sănătoși (97,9%), de cei 44 de pacienţi trataţi cu ocrelizumab (22,7%) și de cei 26 trataţi cu fingolimod (3,8%).
Pacienţilor cu scleroză multiplă (SM) le sunt permise toate cele patru vaccinuri anti-COVID disponibile, indiferent de tratamentul urmat, însă unele dintre tratamentele medicamentoase cu efect de scădere a imunității este posibil să împiedice răspunsul vaccinului de a produce anticorpi specifici.
Infecţia cu SARS-CoV-2 sau vaccinarea împotriva COVID-19 nu induc crize de SM, nu agravează boala și nu scad eficacitatea terapiilor specifice, se menționează în comunicatul de presă respectiv. Medicii avertizează că vaccinarea este contraindicată numai în infecţia acută și în timpul unei crize de SM. Este permisă după 30 de zile de la negativarea testului RT-PCR SARS-CoV-2 și/sau după rezolvarea simptomatologiei crizei și/sau după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului cu metilprednisolon. (sursa: www.medicaacademica.ro)