Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va deconta tratamentul pentru Covid-19 al pacienților printr-o formulă pe baza unui tarif pe caz, a declarat președintele instituției, Adrian Gheorghe.
Decizia face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri vizat de CNAS şi Ministerul Sănătăţii, care să asigure întoarcerea treptată la normalitate în privinţa accesului la servicii de spital şi a finanţării activităţii spitalelor.
“Pentru cazurile de Covid-19, avem deja în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz de Covid-19, informat de istoricul finanţării pentru tratarea cazurilor de Covid-19 pe care îl avem la dispoziţie. (…) Va fi o trecere graduală la această modalitate. Nu va fi pus niciun spital în situaţia ca peste noapte să fi primit un anumit volum de fonduri pentru tratarea cazurilor de Covid-19 şi mâine vor trebuie să trateze aceiaşi pacienţi cu mai puţini bani”, a completat oficialul.
CNAS nu a stabilit încă momentul în care va intra în vigoare mecanismul de finanţare, însă detaliile tehnice sunt în lucru.
“Vom reveni cu un anunţ tehnic cu mai multe detalii în cel mai scurt timp, după ce această metodologie este elaborată. Ca ordin de mărime (…) cu siguranţă în interiorul acestui an calendaristic”, a mai spus Adrian Gheorghe.
În ciuda reducerii semnificative a numărului de cazuri noi și de persoane cu Covid-19 spitalizate, nivelul internărilor în unităţile medicale este mult mai scăzut în comparaţie cu anul 2019, înainte de pandemie.
Potrivir datelor oficiale, în întregul an 2019 s-au raportat 3,37 milioane de internări în secţiile de pacienți acuţi la nivelul spitalelor aflate în relație contractuală cu CNAS, față de doar 2,3 milioane în 2020 (scădere cu 39%).
Situația a continuat și în primul trimestru din 2021, când s-au înregistrat 525.000 de internări, faţă de 941.000 în acelaşi trimestru din 2019, ceea ce înseamnă o scădere cu 45%.
“Nu putem să nu remarcăm că această scădere semnificativă indică întrebarea dacă accesul pacienţilor la servicii spitaliceşti nu este de cumva limitată de context. Cu alte cuvinte, probabil că o parte din scăderea înregistrată o reprezintă dispariţia internărilor evitabile, dar nu putem fi siguri că aceasta este întreaga explicaţie”, a mai spus președintele CNAS.(sursa: www.360medical)