Economia Moldovei a crescut în primul trimestru cu 1,8%

Potrivit rezultatelor primului trimestru, PIB-ul Republicii Moldova sa ridicat la 46,5 miliarde de lei (2,627 miliarde de dolari) în prețurile actuale de pe piață, crescând pe parcursul anului în termeni reali cu 1,8%. Infotag a fost informat despre acest lucru de către Biroul Național de Statistică, explicând că, ținând cont de ajustările sezoniere, economia a crescut cu doar 0,1%.

Creșterea PIB a fost facilitată, în special, de activități precum industria minieră și de prelucrare, producția și furnizarea de electricitate, căldură, gaze, apă, a căror valoare adăugată brută (VAB) a crescut cu 6,1% în formarea PIB, iar cota a ajuns la 15, 7%.

În ceea ce privește utilizarea PIB-ului, creșterea sa datorat în primul rând creșterii formării brute de capital fix (+ 2,9%), al cărui volum a crescut cu 14,2%, iar ponderea sa în PIB a fost de 23,4%.

În același timp, impactul negativ asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut, de exemplu, exporturile nete de bunuri și servicii (-8,2%) ca urmare a creșterii volumului fizic al importurilor de bunuri și servicii ( + 7,1%) în paralel cu o scădere a indicelui fizic al volumului exporturilor de bunuri și servicii (-12,3%).

Dosarul Infotag: PIB-ul Moldovei în 2020 s-a ridicat la 206.352 miliarde lei (11.927 miliarde dolari) la prețurile actuale ale pieței, după ce a scăzut cu 7% pe parcursul anului. Pentru 2021, Ministerul Economiei prezice creșterea economiei moldovenești cu 6%, FMI – cu 4,5%, iar Banca Mondială – cu 3,8%.(sursa:www.infotag.md)