Summit-ul SUA-Rusia. Biden şi Putin au încheiat prima rundă de discuţii, după aproape două ore

Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri la Geneva după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS, citată de Reuters.

După o scurtă pauză, discuţiile s-au reluat într-un format cu prezenţa mai multor membri ai delegaţiilor.

Mult aşteptata întâlnire care se desfăşoară într-o vilă pe malul lacului Geneva a început cu o scurtă strângere de mână şi câteva remarci ale lui Putin şi Biden şi ale gazdei summitului, preşedintele elveţian Guy Parmelin, care le-a urat celor doi lideri discuţii productive în ceea ce el a numit ”oraşul păcii”.

Într-un scurt dialog în faţa presei înaintea începerii discuţiilor, Putin i-a mulţumit lui Biden pentru iniţiativa de a avea acest summit.

‘Ştiu că aţi făcut un drum lung, multă muncă. Totuşi, multe chestiuni care necesită discuţii la nivel înalt s-au acumulat în relaţiile ruso-americane”, a remarcat preşedintele rus.

”Cred că este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă”, a apreciat la rândul său preşedintele american.

Cei doi nu vor avea un dineu comun şi nici o conferinţă de presă comună, la finalul summitului urmând să apară separat în faţa presei.

Summitul este prevăzut să dureze circa cinci ore, dar s-ar putea prelungi, dată fiind complexitatea discuţiilor. ”Agenda este atât de extinsă încât, cu siguranţă, va fi foarte greu să limităm discuţiile la patru sau cinci ore”, a explicat Peskov, potrivit agenţiei DPA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis că nici măcar în perioada sovietică nivelul contactelor dintre cele două părţi nu a fost atât de redus ca în prezent.

Biden a promis că va aborda deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Rusia, atacurile cibernetice şi interferenţele ruseşti în alegerile din SUA. Pe de altă parte, comentatorii se aşteaptă să fie iniţiate la acest summit noi negocieri privind dezarmarea nucleară şi controlul armelor strategice. Vor fi abordate multe alte chestiuni, inclusiv conflictele din Ucraina, Siria, Libia sau Afganistan, programul nuclear iranian şi teme geopolitice. (sursa:www.agerpres.ro)