4.000 de doze de vaccin Sputnik V, oferite Mitropoliei Moldovei

Ministerul Sănănătăţii de la Chişinău a anunţat că 4.000 de doze de vaccin Sputnik V, din cele 64.000 oferite de Rusia, sunt destinate Mitropoliei Moldovei. Reprezentaţii Mitropoliei spun că deocamdată nu au stabilit un program de administrare a dozelor primite.

4.000 de doze Sputnik V au fost rezervate din start Mitropoliei Moldovei şi 20.000 regiunii transnistrene. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei a comunicat că deocamdată nu cunoaşte cum vor fi distribuite aceste doze de vaccin.

VADIM CHEIBAŞ, secretarul Mitropoliei Moldovei: „Sunt suficiente, se vor vaccina cei care doresc.Încă nu ştiu cum şi cui.”

Între timp, au apărut mai multe semne de întrebare privind numărul de doze de vaccin sputnik V, livrate ieri Republicii Moldova. Ministerul rus de Externe a anunţat despre 30.000  de doze, în timp ce autorităţile de la Chişinău susţin că ar fi vorba de 64.000.

DENIS CERNELEA, secretar, Ministerul Sănătăţii: „64 de mii doze integral, ceea ce ar constitui 32.000  de persoane vaccinate.”

Reprezentaţii Ministerul Sănătăţii spun că autorităţile ruse s-au referit la 30 de mii de vaccinuri care reprezintă ambele doze şi nu a pomenit despre cele destinate Mitropoliei Mldovei. Până acum Rusia a oferit Republicii Moldova peste 140.000 de doze de Sputnik – V. Basarabenii imunizaţi cu vaccinul rusesc nu pot călători liber în ţările Uniunii Europene şi nici în Ucraina pentru că serul produs în Rusia nu este autorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (sursa: www.tvrmoldova.md)