BasarabiaFlux

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turişti străini care au vizitat R. Moldova

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turişti străini care au vizitat Republica Moldova. Cu aproape 13 mii mai puţini decât în 2019. În cadrul unei noi ediţii a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniţă”, realizată de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Privesc.eu, expertul a spus că în anul 1992 potenţialul turistic al Republicii Moldova era de circa 300 de mii de turişti din afara ţării. După destrămarea URSS-ului, numărul turiştilor străini a scăzut până la 26 de mii şi că în toţi aceşti 30 de ani, Republica Moldova a avut anual în jur de 20 de mii de turişti străini, care au venit în mod organizat.

Însă, spune analistul, la aceşti 20 de mii se mai adaugă alţii circa 130 de mii, care nu vin organizat, dar îşi planifică vacanţă de sine stătător. Aceştia se cazează la hoteluri, mănâncă în restaurante. Se comportă ca turiştii, doar că nu vin în mod organizat. „La noi, după ce s-a destrămat URSS, turismul organizat practic a murit. Ulterior, tot ce a fost – a fost turismul neorganizat, oamenii pur şi simplu veneau în Republica Moldova în vizită”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Potrivit expertului, în prezent, agenţiile de turism din întreaga lume au o provocare mare. Datorită tehnologiilor moderne, există foarte multe soluţii prin intermediul cărora cetăţenii multor state nu mai apelează la agenţii pentru a-şi organiza vacanţa, dar merg în aşa numitul turism neorganizat. „Există o tendinţă în întreaga lume şi agenţiile de turism încearcă să răspundă acestor provocări. Dacă în multe ţări acest proces a început, la noi de vreo 30 de ani este într-o formă moartă. De 30 de ani, cam 85% dintre turiştii care vin în Moldova vin neorganizat şi undeva 15% organizat”, a spus economistul.

Totodată, Veaceslav Ioniţă afirmă că după anii 2002-2003 a devenit vizibilă tendinţa ca unui turist străin, care este adus de către o agenţie de turism, să-i revină câţiva moldoveni care pleacă peste hotare la odihnă. În prezent acest raport este de 1 la 15.

De asemenea, expertul menţionează că în 2020, pandemia de COVID-19 a lăsat cea mai mare amprentă asupra turismului receptor din Republica Moldova, de după prăbuşirea URSS-ului. Atunci prăbuşirea a fost de la 300 de mii la 20 de mii, iar timp de 25 de ani s-a oscilat între 15-25 de mii de turişti. Din ţările de unde veneau anual câte două – trei mii de turişti, în anul pandemic 2020 acest număr a fost semnificativ de mic, cu excepţia României. În 2020 a fost mai mare cu 1,6 mii numărul turiştilor români care au vizitat Republica Moldova. „Cred că şi românii neavând o altă posibilitate de a merge în alte părţi din cauza pandemiei, fiind ceva mai uşor de a ajunge în Republica Moldova, au decis să viziteze Republica Moldova. Dacă nu era România, în Republica Moldova pur şi simplu nu venea nimeni. 2 din 3 turişti care au venit erau din România”, a menţionat Veaceslav Ioniţă.

Referind-u-se la profilul turiştilor care vin în Republica Moldova în mod organizat, Veaceslav Ioniţă spune că, analizând situaţia din ultimii zece ani, pe primul loc se află România cu 3100 de persoane, apoi urmează Federaţia Rusă – 1600 de persoane; Ucraina – 1300 de persoane; Germania – 1000 de persoane; Polonia – 700 de persoane etc. „Cinci ţări din regiune ne asigură nouă peste 50% din numărul total de turişti care vin să viziteze Republica Moldova. Ucraina, pe vremea când Republica Moldova avea până la 300 de mii de turişti, asigura circa anual 120-130 de mii de turişti. În ultimii ani numărul turiştilor care vin în Moldova din Ucraina ajunge cel mult 1500 de persoane”, susţine analistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, începând cu 2010-2011 avem o intensificare sau o creştere a atenţiei turiştilor din România care vizitează Republica Moldova, în 2020 au fost circa 5100 de turişti. „Pandemia, unicul lucru pozitiv pe care l-a făcut în ramura turistică, a fost că România a decis să descopere Republica Moldova şi a asigurat 70% din toţi turiştii străini”, a afirmat Veaceslav Ioniţă.

În anul 2020, anul pandemic, susţine expertul, numărul moldovenilor care au plecat peste hotare a scăzut cu mult mai mult decât numărul străinilor care au venit în Republica Moldova. Dacă în 2019 am avut 310 mii de turişti moldoveni plecaţi la odihnă peste hotare, în 2020 acest număr a fost de doar 75 de mii. Făcând un clasament al primelor zece ţări unde cel mai mult a scăzut în 2020 numărul turiştilor moldoveni: analistul a spus că este vorba de Bulgaria – unde a scăzut de la 86 de mii la 4 mii, Turcia – de la 98 de mii la 43 de mii, România – de la 42 de mii la 6 mii, Grecia – de la 20 mii la 600, Egipt – de la 24500 la 13300, Ucraina – de la 13300 la 3 mii, Ungaria – de la 3300 la 400 de persoane, Italia – de la 3200 la 500, Spania – de la 2500 la 200 şi Muntenegru – de la 2400 la 0.

Veaceslav Ioniţă mai spune că unica formă de turism prin care noi putem să atragem pe cineva ca să viziteze Republica Moldova sunt pensiunile. Mulţi cred că cei mai mulţi care vin la noi să se odihnească în pensiuni sunt străinii. Însă, 90% sunt cetăţenii Republicii Moldova. În 2019 am avut 66 de mii de turişti care s-au odihnit la pensiuni, dintre care 46 de mii au fost moldoveni. „În anul pandemic pensiunile din Republica Moldova au supravieţuit datorită faptului că cetăţenii noştri s-au odihnit acasă, nu au avut altă soluţie de odihnă. În mod normal, o pensiune poate supravieţui dacă capacitatea sa este utilizată cel puţin 40% într-un an. În Republica Moldova noi avem doar 3 luni pe an, iulie, august septembrie, când pensiunile sunt utilizate la această capacitate. Din această cauză şi costurile mari, profitul mic şi descurajarea celor antrenaţi în acest proces, deoarece aşteaptă turiştii dar ei nu mai vin”, a conchis Veaceslav Ioniţă. (sursa:www.tvrmoldova.md)

 

Related Articles

Back to top button