Problemele de sănătate pe termen lung, raportate de pacienţii care s-au vindecat de COVID-19

Multe dintre persoanele care s-au imbolnavit de Covid-19 se confrunta, la cel putin o luna dupa trecerea prin boala, cu probleme de sanatate pe care nu le-au experimentat inainte de infectare, potrivit un studiu citat de AFP.

Studiu, realizat pe un esantion de circa 2 milioane de americani este cel mai mare studiu realizat vreodata pentru a analiza efectele pe termen lung ale maladiei COVID-19, au anuntat reprezentantii Fair Health, o organizatie independenta care a colectat informatii furnizate de companii de asigurari medicale, relateaza si Agerpres.

„Desi multi pacienti se vindeca de COVID-19 in cateva saptamani, unii dintre ei prezinta simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru saptamani dupa ce au fost diagnosticati”, au precizat autorii studiului.

Principalele doua probleme experimentate erau durerile (nevralgie, dureri musculare) si dificultatile respiratorii.

Acestea au fost urmate de hiperlipidemie sau hipertensiune, indispozitie sau stare de mare oboseala, anxietate si probleme intestinale, mai precizeaza sursele citate.

Putin peste 23% dintre persoanele infectate au mers sa primeasca ingrijiri medicale la cel putin o luna dupa infectare, pentru cel putin una dintre problemele de sanatate analizate.

Simptomele persistente de COVID-19, cazuri denumite „Covid lung”, au inceput sa fie tot mai mult studiate de oamenii de stiinta. Insa cauzele sale sunt in continuare necunoscute, reamintesc reprezentantii Fair Health.(sursa:www.edumedical.ro)