Comisia Europeană a activat clauza de achiziționare a încă 150 de milioane de doze de vaccin Moderna

Comisia Europeană a activat clauza contractuală care permite achiziționarea a încă 150 de milioane de doze de vaccin Moderna, care urmează să fie livrate în 2022. 

Clauza este prevăzută într-un contract semnat în februarie între Comisia Europeană și compania Moderna, care prevede un număr total de 300 de milioane de doze pentru statele membre ale UE, din care jumătate au fost deja comandate de către țările din blocul comunitar.

Primul contract între Comisia Europeană și Moderna a fost semnat în noiembrie 2020 și prevede livrarea a 160 milioane de doze, din care o mare parte a fost deja livrată.

Al doilea contract a fost însă actualizat în raport cu primul, având clauze pentru a stimula producerea de vaccinuri care să fie eficace împotriva noilor variante emergente ale virusului SARS-CoV-2 și să poată fi folosite pentru imunizarea copiilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marți că decizia de a activa clauza de cumpărare de vaccinuri Moderna face parte din strategia UE de a constitui stocuri de vaccinuri împotriva Covid-19 pentru viitor.

În cadrul acestei strategii a mai fost semnat un contract, cu companiile Pfizer și BioNTech, care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19 până în 2023. (sursa:www.360medical.ro)