Sanatate

Studiu: Tulburări cognitive și psihopatologice post-Covid

Pacienții spitalizați cu Covid-19 suferă de probleme cognitive și comportamentale (cum ar fi depresie, tulburare post-traumatică și modificări cognitive) după externare, potrivit unui nou studiu prezentat la Congresul Academiei Europene de Neurologie (EAN) 2021, citat de medscape.com.  Problemele au fost identificate atât în faza sub-acută, cât și la zece luni după externare.

Cercetări anterioare au sugerat că aproximativ 30% dintre persoanele care se vindecă de Covid-19 au tulburări cognitive, iar 30-40% au tulburări psihopatologice, cum ar fi anxietatea și depresia, potrivit dr. Elisa Canu, Departamentul de Cercetare Neuroimagistică, Divizia de Neuroștiințe, Institutul de Științe IRCCS San Raffaele, Milano, Italia.

Aceste tulburări au fost asociate severității problemelor respiratorii din faza acută, neuroinflamației generate de infecție, schimbărilor cerebrovasculare și neurodegenerării. Totuși, nu era clar dacă aceste tulburări persistă și în faza post-Covid.

 

Cercetătorii au examinat trăsăturile cognitive și psihopatologice la 49 de pacienți spitalizați cu Covid la două luni de la diagnosticare și la zece luni. Vârsta medie a pacienților a fost de 61 de ani, iar 73% erau bărbați; majoritatea aveau cel puțin un factor de risc cardiovascular cum ar fi hipertensiunea (55%), fumatul (22%), dislipidemia (18%). La două luni de la externare, pacienții au făcut RMN, iar cercetătorii au avut acces la date privind materia cenușie, materia albă și volumul total al creierului. Astfel, 53% dintre pacienți prezentau cel puțin un deficit cognitiv, majoritatea problemelor referindu-se la dificultăți de planificare, atenție și rezolvarea problemelor. Unii participanți aveau probleme de memorie sau tulburări vizuo-spațiale. Aproape un sfert au prezentat probleme asociate funcției de execuție.  Mai mult de o treime dintre pacienți aveau simptome de depresie (16%) sau tulburare post-traumatică (18%).

”Nivelurile scăzute de oxigen la nivelul creierului ar putea genera confuzie, dureri de cap, precum și celelalte tulburări observate”, a afirmat dr. Canu.

În etapa post-Covid, simptomele cognitive au scăzut de la 53% la 36%, cea mai comună problemă întâmpinată fiind reprezentată de simptomele disfuncției executive. Depresia a persistat la 15% dintre pacienți, iar tulburarea post-traumatică, la 18%.

”Totuși, nu știm încă dacă aceste schimbări sunt o consecință a infecției”, a spus dr. Canu. ”Și nu știm dacă sunt reversibile sau parte a unui proces neurodegenerativ”, a explicat aceasta. Cercetătorii au în plan urmărirea acestor pacienți. ”Cu siguranță avem nevoie de un follow-up prelungit și de mai mulți pacienți pentru a stabili dacă aceste tulburări se pot rezolva”, a afirmat dr. Canu, adăugând că stimularea cognitivă și activitatea fizică, mai ales afară, ar putea fi benefice.

Rezultatele studiului indică nevoia monitorizării neuropsihologice și neurologice la pacienții cu Covid-19. (sursa:www.medicaacademica.ro)

 

Related Articles

Back to top button