Comunitatea moldovenilor din Canada sărbătoreşte Ziua Iei

Un grup de moldoveni din oraşele Ottawa, Québec, Montréal, Laval, Edmonton, Toronto, Calgary şi Vancouver participă la un eveniment dedicat Zilei Universale a Iei.

Conaţionalii noştri se întrunesc pentru a celebra ia naţională ca simbol al casei părinteşti, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Moldovencele stabilite în nordul continentului american şi-au adus ii din Moldova sau le brodează folosind tehnicile învăţate de la părinți şi bunici.

Despre povestea iei ne va povesti mai multe moldoveanca Angela Tătaru, meşter popular, de baştină din Ciuciuleni, Hânceşti, stabilită la Montreal.

„Când am venit în Canada am luat prosoape, feţe de masă, ţoale brodate de mama mea. Arta de a coase ii am învăţat-o fiind aici. Am participat la un atelier organizat de Tatiana Rusu, iar brodatul îl cunoşteam de la mama mea şi făceam aici ii pe care le trimiteam în Moldova. Când fac o ie pentru cineva, întreb despre culorile pe care ar dori să le aplic. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Pentru a broda o ie este nevoie de timp, răbdare şi plăcere. Aş vrea să dezvolt această meserie mai departe, pentru copii şi nepoţi”, menţionează Angela Tătaru.

O expoziţie virtuală de ii autentice va fi prezentată în cadrul evenimentului, iar una dintre participante va purta o bluză brodată după un tipar vechi ce se găsește în colecţia Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Sărbătoarea iei este organizată de Ambasada Republicii Moldova şi Consiliul Naţional al Diasporei din Canada.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. (sursa:www.stiri.md)