CulturaFlux

Festivalul JazzUnique va avea loc la Green Hours, între 25-27 iunie

EUNIC România și Green Hours invită publicul bucureștean să asculte jazz, cu ocazia festivalului internațional JazzUnique pilot edition. Ediția pilot a festivalului JazzUnique – Jazzin’ Europe va avea loc între 25 și 27 iunie.

În parteneriat cu Green Hours, cel mai vechi și mai inovativ club de jazz din România, EUNIC-Romania (European Union of National Institutes for Culture) inițiază festivalul international JazzUnique sub deviza ”emerging excellency”.

Vor avea loc concerte ale interpreților din țările membre EUNIC. Așadar, Spania Germania, Franța, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia sau România vor prezenta proiecte dintre cele mai provocatoare pentru publicul avid de evenimente live. Din programul de pe scena din București fac parte personalități și trupe renumite ale JAZZ-ului European:

ZIUA I – 25 iunie, 18.00

???????????????? ???????????????????????? [DE/CDI] ”Desert Pulse”

Hans Lüdemann – piano / virtual piano
Aly Keita – balafon / mbira
Christian Thomé – drums / percussion

???????????????????????????? ???????????????????????? : lider al grupului său de jazz URBEX //VAAGUE [BE]

Din Germania, cu Hans Lüdemann la pian / pian virtual, Aly Keita la balafon / mbira și Christian Thomé la percuție, TRIO IVOIRE contopește rădăcinile personale ale tradițiilor africane, europene și din domeniul jazz-ului și aduce împreună balafonul african cu pianul, tobele și instrumentele electronice pentru a crea un sound contemporan ce nu se compară cu nimic.

Plecând de la muzica tradițională africană, sound-ul trioului are mai mare legătură cu găsirea expresiei artistice într-o realitate globalizată transbordând instrumente tradiționale africane în lumea modernă pe de-o parte și căutând noi moduri de expresie în pian și muzica jazz pe de altă parte.

Rezultatul apropie două lumi ce par foarte îndepărtate una de cealaltă într-o expresie personală a vremurilor noastre. Când se unesc poliritmurile africane și polifonia europeană, ies la iveală energiile creative ale grupului ce ajung direct la inima ascultărotului.

Din Belgia, Antoine Pierre, lider al grupului său de jazz URBEX, cunoscut și din proiectul său crossover Next Ape, apare pe scenă singur! Înconjurat de un set de tobe cuprinzător, artistul apare pe scena festivalului cu un repertoriu nou, electronic: VAAGUE.

Antoine Pierre și-a găsit inspirația muzicală în artiști precum Floating Points, Lux, Deantoni Parks, Ian Chang, Flying Lotus și Moderat, iar la Green mixează sunete electronice cu sample-uri de la muzicieni pe care îi admiră (Keith Jarrett, Magic Malik, Chopin etc.), iar apoi introduce în mix frânturi de voci și cuvinte (Duras, Morrison, Boulanger, Welles, Camus etc.).

ZIUA II –  26 iunie, 18.00

???????????????? ???????????????????????????????? ???????????????? [RO/FR]

Toma Dimitriu – piano
Gabriel Midon – double bass
Jean-Baptiste Pinet – drums

????????????????????́????????/???????????????????????? ???????????????????????????? [HU]

Borbély Mihály – saxophone, tárogató, bass clarinet, pipe
Dresch Mihály – saxophone, fuhun
Horváth Balázs – double bass
G. Szabó Hunor – drums

????????????????́???? ???????????? ????????????́???? [ES]

Lucía Rey Castillo – piano
José Antonio Miguel Artigas – double bass
Michael Olivera García – drums

Cu membri din Franța și România, ???????????????? ???????????????????????????????? ????????????????, avându-i pe Toma Dimitriu la pian, Gabriel Midon la contrabass și pe Jean-Baptiste Pinet la tobe, a luat naștere la Paris în urmă cu un an și jumătate și marchează o prietenie și o conexiune muzicală specială între membrii săi. Fiecare dintre cei trei protagoniști este lider de proiect și compozitor, iar acest lucru le mediază relația muzicală. Trio-ul combină tradiția jazz-ului cu elemente avangardiste, fiind influențați de muzica europeană contemporană de tip narativ. Grupul a cântat în multe cluburi de jazz pariziene și a înregistrat deja primul său album care își așteaptă într-un viitor apropiat lansarea.

????????????????????́????????/???????????????????????? ????????????????????????????, din Ungaria, cu Borbély Mihály la saxofon, taragot, clarinet bass și orgă, Dresch Mihály la saxofon și fuhun, Horváth Balázs la contrabass și G. Szabó Hunor la tobe, într-un parteneriat cu doi saxofoniști, instrumentiști dintre cei mai importanți ai etnojazz-ului maghiar, îmbină elemente de jazz cu motive musicale tradiționale din Bazinul Carpatic.

Din Spania, Institutul Cervantes a invitat-o pe Lucía Rey, o artistă polifațetică, pianistă și compozitoare, absolventă a Conservatorului Regal de Muzică din Madrid, Spania.

Pentru Eunic Jazz Festival din București, artista va oferi un show dinamic care va mixa creații de pe albumul Reflexion (2017) și producții recente care vor face parte dintr-un album viitor. Compozițiile sale se remarcă prin ritmul, subtilitatea, pasiunea și magia lor, dublate de o sensibilitate care aglutinează surse de inspirație de origini foarte variate, de la muzica clasică la un pop dintre cele mai avangardiste.

ZIUA III – 27 iunie, 18.00

???????????? [CZ]

Štefan Szabó – electric guitar
Jakub Švejnar – drums & percussion

???????????????????????????????????????? ???????????????????????????? [AT]

Andi Tausch – guitar
Leonhard Skorupa – saxophone, clarinet, synth, samples
Daniel Moser – bass clarinet, FX
Konstantin Kräutler – drums

Din Cehia, duo-ul Ranjevš & Óbasz compus din Štefan Szabó la chitară electrică și Jakub Švejnar la tobe și percuție propune o muzică plină de viață, în afara cadrului oarecum osificat al jazz-ului, ignorând de asemenea limitele categoriilor de gen. Bazându-și muzicaj pe improvizație, cei doi își propun să creeze o stare de spirit deosebită cu fiecare compoziție în parte.

Din Austria, Forumul Cultural Austriac a invitat formația ???????????????????????????????????????? ????????????????????????????

“Prog rock, jazz de cameră, ritmuri dinamice în continuă schimbare, instrumentație neobișnuită? Da. Sketchbook Quartet din Viena se joacă liber cu stereotipurile de gen. De la surf rock la improvizații stridente, instrumentația lor neortodoxă și compozițiile elaborate, combinate cu pasiunea lor, dau naștere unui sunet dinamic, proaspăt și grozav.”

(sursa:www.culturaladuba.ro)

Related Articles

Back to top button