Josep Borrell: UE poate fi mândră de faptul că Republica Moldova dorește apropierea

UE poate fi mândră de faptul că Moldova, Ucraina şi Georgia doresc apropierea şi chiar aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, în urma unei întâlniri cu miniştrii de externe ai ţărilor din formatul Trio asociat: Aureliu Ciocoi, Dimitro Kuleba şi David Zalkaliani, care a avut loc joi la Bruxelles, transmite Știri.md.

„Prea des în UE, ceea ce am creat luăm de la sine înţeles: o zonă de prosperitate, securitate şi oportunitate pentru toţi. Uniunea noastră nu este perfectă, dar intenţia de a obţine calitatea de membru, care este văzută ca un obiectiv strategic pentru multe ţări, este un mare compliment.

Prin urmare, trebuie să salut colaborarea strânsă între Georgia, Moldova şi Ucraina, precum şi dorinţa lor de a consolida cooperarea cu Uniunea Europeană”, a spus Borrell.

El a subliniat că parteneriatul cu cele trei ţări se desfăşoară pe mai multe platforme simultan: în cadrul Acordului de asociere, a Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) şi a Parteneriatului estic.

„Implementarea integrală a acestor acorduri este cheia utilizării tuturor oportunităţilor pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale suplimentare, cooperare sporită în domeniul securităţii. În prezent, agenda cuprinde, în mod special, domeniile combaterii dezinformării, ameninţărilor cibernetice şi hibride, domeniul ecologiei şi comunicaţiilor”, a spus diplomatul.

Apropierea de UE va necesita eforturi din ambele părţi, „în fiecare dintre cele trei ţări există domenii-cheie, care necesită reforme rapide şi fundamentale”, dar aprofundarea cooperării depinde de punerea în aplicare a acestor reforme, a spus el.

Borrell a reamintit că summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie, la care „va fi convenită o nouă agendă şi o viziune comună pentru viitor”.

„Aşteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm relaţii bazate pe principiile incluziunii şi diferenţierii. Acest lucru va necesita flexibilitate pe ambele părţi. Sper că Georgia, Moldova şi Ucraina vor juca un rol deplin şi constructiv în acest sens”, a concluzionat Borrell.(sursa:www.stiri.md)